Rekryteringsprocess avbröts när arbetsgivaren fick besked om graviditet
Kvinnan hade under åren 2018 till 2020 arbetat hos bolaget och sökte i maj 2022 på nytt en utannonserad tjänst. Hon blev kort därefter kontaktad av en rekryterare och i början av juni planerade man in ett möte mellan kvinnan och den rekryterande chefen. Men när kvinnan i samband med det meddelade att hon var gravid ställdes mötet in och rekryteringen avbröts. Kvinnan fick via sms beskedet att hösten skulle komma att vara arbetsintensiv och att det saknades tid för att hitta en ersättare för kvinnan under en kommande föräldraledighet.
Enligt bolaget var skälet till den avbrutna rekryteringen att det fanns en annan kandidat som hade kommit längre i rekryteringsprocessen. Bolaget har också framfört att kvinnan var mindre kvalificerad än andra sökande. DO anser dock att det finns ett samband mellan den avbrutna rekryteringen och graviditeten, något som också framgår av sms-konversationen med rekryteraren.
– DO:s bedömning är att omständigheterna visar att agerandet har haft samband med kvinnans graviditet. Det är alltså bolaget som nu måste kunna visa att det inte har varit fråga om diskriminering, säger Karin Ahlstrand Oxhamre chef för DO:s processenhet.
DO begär nu att bolaget ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Om bolaget motsätter sig DO:s begäran kommer DO att lämna in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.
DO 2022/1917
Fakta
Direkt diskriminering innebär att någon missgynnas eller behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med till exempel kön (1 kap. 4 § 1 punkten diskrimineringslagen). Ett missgynnande som har samband med graviditet är i diskrimineringslagen likställt med diskriminering på grund av kön. Detta eftersom endast kvinnor kan bli gravida.
En arbetsgivare får inte diskriminera en arbetstagare eller den som gör en förfrågan eller söker ett arbete (2 kap. 1 § diskrimineringslagen).
Nyckelord
Kontakter
Clas LundstedtPressansvarig
Foto: Hans Alm
Om
Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Följ Diskrimineringsombudsmannen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen
DO stämmer kommun för bristande tillgänglighet24.3.2023 08:57:00 CET | Pressmeddelande
DO har beslutat att lämna in stämningsansökan mot en kommun i Östergötland för bristande tillgänglighet i skolan. Enligt DO har kommunen inte vidtagit de tillgänglighetsåtgärder som kan anses skäliga för att en elev med funktionsnedsättning ska kunna ta del av undervisningen.
Diskriminering när kvinna inte kunde resa med assistanshund på flyget20.3.2023 08:57:00 CET | Pressmeddelande
En kvinna som vid två tillfällen inte kunde resa med sin assistanshund på flyget diskriminerades av flygbolaget. Den bedömningen gör DO och begär nu att bolaget ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.
Diskriminering som har samband med flera grunder leder till ökad utsatthet16.3.2023 10:31:23 CET | Pressmeddelande
Många människors upplevelser av diskriminering omfattar olika sammanhang och följer dem genom livet. Inte sällan har den diskriminering som individen upplever samband med flera av lagens diskrimineringsgrunder. Sammantaget leder detta till en förstärkt utsatthet. Det här visar en ny rapport från DO.
Tågvärds ifrågasättande av pojkars identitet var trakasserier16.2.2023 08:57:00 CET | Pressmeddelande
När en av Skånetrafikens tågvärdar i samband med en biljettkontroll ifrågasatte tre bröders färdbevis med hänvisning till deras utseende och svenskklingande efternamn, var det diskriminering i form av trakasserier. Det anser DO som efter utredning av händelsen bedömer att kränkningen har samband med brödernas hudfärg och därmed etniska tillhörighet.
DO riktar krav mot två företag efter missgynnanden vid provanställningar30.1.2023 08:55:00 CET | Pressmeddelande
DO riktar nu krav mot ytterligare två arbetsgivare för att bolagen har avslutat provanställningar på ett sätt som strider mot lagen. I det ena fallet anser DO att en kvinna som var borta från arbetet på grund av vård av barn (vab) har missgynnats enligt föräldraledighetslagen. I det andra fallet anser DO att en gravid kvinna har diskriminerats enligt diskrimineringslagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum