Stockholms stad

Rektor i Farsta hyllas

Dela

Cathrine Sahlsten hyllas med utmärkelsen Årets rektor i grundskolan. På hennes skola Farsta grundskola – Adolf Fredriks musikklasser finns både grundskoleelever och elever som går en profilutbildning i körsång. Stockholms stad prisar bland annat Cathrine Sahlstens förmåga att skapa en sammanhållen verksamhet.

Cathrine Sahlsten Foto: Rodrigo Paras
Cathrine Sahlsten Foto: Rodrigo Paras

-   Jag mig känner mig glad och stolt. Utmärkelsen innebär inte bara ett erkännande för mig utan även för alla medarbetare på Farsta grundskola - Adolf Fredriks musikklasser. Vårt gemensamma arbete är väl värt att uppmärksamma, säger Cathrine Sahlsten, rektor. 

Cathrine Sahlsten är rektor på en skola där det både finns grundskoleelever och elever som går en profilutbildning i körsång. Elever från de olika verksamheterna möts på gemensamma lektioner. En dryg tredjedel av eleverna på skolan deltar också i modersmålsundervisning.

Juryn hyllar din förmåga att skapa en sammanhållen verksamhet med gemensam värdegrund. Hur har du lyckats med detta?

-  Likvärdighetsperspektivet, trygghet och studiero är i fokus för mig. Systematiskt kvalitetsarbete bär organisationen framåt. Mina pedagogers stora engagemang för att det ska gå bra för eleverna är avgörande. Dessutom tar elevhälsans medarbetare stort ansvar och på skolan finns ett värdefullt samarbete mellan mentorer, modersmålslärare och studiehandledare, säger Cathrine Sahlsten.

Cathrine Sahlsten har varit rektor på Farsta grundskola – Adolf Fredriks musikklasser i fem år. Hon har även varit rektor på skolor i Haninge och Tyresö. Dessutom har hon arbetat som skolinspektör inom Stockholms stad.

Farsta grundskola – Adolf Fredriks musikklasser är en kommunal grundskola. Det finns ungefär 1020 elever från förskoleklass till årskurs 9 på skolan.

Skolan är HBTQ-certifierad. Läs mer om skolan: https://grundskola.stockholm/hitta-grundskola/grundskola/farsta-grundskola-adolf-fredriks-musikklasser-f-9/

Motiveringen

 Årets rektor grundskolan: Cathrine Sahlsten 

 Cathrine har ambitiöst och målmedvetet under sina fem år på Farsta Grundskola och Adolf Fredriks musikklasser skapat en sammanhållen verksamhet med gemensam värdegrund och särskilt fokus på undervisning och lärande. Genom tydlig systematik har Cathrine utvecklat en välfungerande verksamhet med stigande resultat och budget i balans.  

Cathrine har ett tydligt och målinriktat ledarskap och genom transparens och tillit får hon sin ledningsgrupp och sina medarbetare att bli medskapande och ta ansvar. Södra Farsta har många komplexa utmaningar och Cathrine har på ett professionellt sätt byggt upp ett väl fungerande samarbete med externa aktörer för att särskilt stödja barn med tuffa uppväxtvillkor.  

På ett föredömligt sätt delar Cathrine med sig och hjälper kollegor med stöd, råd och samtal och på så vis stöttat och utvecklat hela skolområdet på ett föredömligt sätt.  

Stockholms stads lärare och rektorer i siffror 

Ungefär 9 300 personer är anställda som lärare i Stockholms stads kommunala skolor, det vill säga både i grundskolor och på gymnasier.    

Det finns cirka 7 700 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.   

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.   

Det finns cirka 140 rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.    

Det finns 28 rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.     

Det finns cirka 370 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala grundskolor.   

Det finns cirka 60 biträdande rektorer på Stockholms stads kommunala gymnasier.    

Fakta om utmärkelsen 

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.      

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef. Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.     

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren. Årets prissumma till Årets lärare, Årets rektor och Årets biträdande rektor är 10 000 kronor och ska användas till professionsutveckling.   

Foto: Rodrigo Paras

Kontakt: Cathrine Sahlsten, rektor, 08-508 342 09 och cathrine.sahlsten@edu.stockholm.se

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Cathrine Sahlsten Foto: Rodrigo Paras
Cathrine Sahlsten Foto: Rodrigo Paras
Ladda ned bild
Cathrine Sahlsten Foto: Rodrigo Paras
Cathrine Sahlsten Foto: Rodrigo Paras
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum