Lernia

Reläskyddsspecialister ska hindra landet från att släckas ned – nu startar utbildning inom framtidsyrket i Göteborg

Dela

Vid ett långvarigt strömavbrott slås våra viktigaste samhällsfunktioner ut och kampen för överlevnad blir ett faktum. Få känner till yrket reläskyddsspecialist, men faktum är att det har en nyckelroll i att förhindra ett sådant krisscenario. Men det råder stor brist och därför startar nu Lernia en distansutbildning från Göteborg som ska utbilda framtidens specialister på reläskydd.

Sverige är ett högteknologiskt land som i allra högsta grad är beroende av eltillförsel för att viktiga samhällsfunktioner ska fungera. Det är en högaktuell fråga och få av oss är beredda på ett långvarigt strömavbrott som inom några dagar slår ut våra mobiltelefoner, sjukhus, mataffärer och tillgången till rent vatten. Det visade senast SVT-serien ”Nedsläckt Land” där man får följa 10 deltagare som provar att klara sig i ett samhälle helt utan el.

Ett yrke som i ljuset av detta blir oumbärligt i framtiden är reläskyddsspecialister, experter på det säkerhetssystem som skyddar elkraftsystemen. Men det råder idag stor brist inom yrket. Redan 2011 beräknade branschföreningen Svensk Energi att det under de kommande fem åren skulle behövas rekryteras cirka 8 000 ingenjörer och tekniker med energi- eller elkraftskompetens. Idag finns det fortfarande ett akut behov av minst 2 600 personer. Ett behov som kommer att kvarstå under flera år efter detta när man behöver förnya, förbättra och säkra Sveriges elnät.

- Många vet inte vad en reläskyddsspecialist gör, men det är verkligen ett jobb för framtiden där konsekvenserna av en brist inom yrket får allvarliga konsekvenser för hela samhället. Den teknologi med vilken vi byggt upp vår tillvaro gör oss väldigt sårbara i händelse av kris, det blev tydligt till exempel i julas vid stormen Alfrida. Eftersom det också är ett bristyrke med stor möjlighet till jobb hoppas vi att många söker utbildningen med start i höst, säger Susanne Jansson, affärsansvarig för yrkeshögskoleutbildningar på Lernia.

Utbildningen börjar i augusti i höst och sista ansökningsdag är 15 maj.

Ansök här:
https://www.lernia.se/utbildning/yrkeshogskoleutbildning/relaskyddsspecialist/

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WTC, Klarabergsviadukten 70, Hus D, Plan 5
111 64 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Lernia är den ledande aktören för att möta industrins kompetensbehov. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i 100 år och bemannat den svenska industrin i 20 år. Lernia omsätter drygt 3 miljarder och finns på 60 orter över hela landet. 2018 utbildade vi 23 000 personer och förmedlade 11 400 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Vänskap på arbetsplatsen effektivt verktyg för arbetsmiljön – Folktandvården Skåne: ”Vi har fått ett tajtare samarbete”29.8.2019 10:03:26 CESTPressmeddelande

Kan vänskap på arbetsplatsen ha en funktion utöver god stämning bland kollegorna? Forskning visar bland annat att det är viktigt för integrationen – dessutom kan det vara ett verktyg för bättre arbetsmiljö med effektivare team. En av de arbetsplatser som testat är Folktandvården Skåne. Den 4 september håller Lernia, som arbetat med vänskap som integrationsmotor, ett frukostseminarium på temat.

Träffa Lernia i Almedalen27.6.2019 09:48:32 CESTPressmeddelande

Svensk arbetsmarknad befinner sig i ett utmanande läge. Arbetsförmedlingen ska reformeras och i det så kallade januariavtalet finns en rad förslag på förändringar som berör arbetsmarknaden. Det gör att det i år känns extra viktigt att diskutera framtidens arbetsmarknad och kompetensförsörjning under Almedalen. Vi behöver skapa förutsättningar för bättre matchning på arbetsmarknaden så att fler människor får jobb och företagen rätt kompetens.

Lernia bjuder in till seminarium om vänskap på arbetsplatsen – för effektivare team och säkrare arbetsmiljö29.5.2019 13:46:02 CESTPressmeddelande

Integration på arbetsplatsen är en viktig fråga för Lernia som man bl.a. jobbar med genom projektet Integration För Svenskar – en interaktionskurs som hjälper människor att knyta vänskapsband på jobbet. Den 3 juni bjuder Lernia in till frukostseminarium i Göteborg på tema ”Vänskap på arbetsplatsen” för att tillsammans med näringslivsprofiler och en expert prata vidare om vilka andra viktiga fördelar vänskap på arbetsplatsen kan ha.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum