Uppsala kommun

Release av Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst av Johanna Uddén

Dela
Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst
av Johanna Uddén. Foto: Stewen Quigley
Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst av Johanna Uddén. Foto: Stewen Quigley

Datum: Onsdag 22 januari
Tid: 17.00
Plats: Bror Hjorths hus, Norbyvägen 26
Invigningstal: Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande.

Anna Ehn, chef för offentlig konst leder ett samtal om boken med Johanna Uddén. Releasen är ett samarbete med Bror Hjorts hus. Fotografierna i boken är tagna av Stewen Quigley.

– Det är viktigt att använda vår offentliga konst och se till att fler får njuta av den. Jag tänker att den här boken kommer att leda till att både barn och vuxna får upp ögonen för den fina konstskatt som finns runt om i vår kommun, säger Linda Eskilsson, kulturnämndens ordförande (MP)

Mod, minnen och äventyr är en lättläst konstbok för barn och vuxna om utvalda offentliga konstverk i Uppsala kommun. Boken kan användas för egna konstpromenader. Den kan även användas i skolor och på förskolor.

– Konst är viktigt för alla, oavsett ålder eftersom konst handlar om livet Jag saknade något om konst i Uppsala som vände sig till barn. Jag presenterade min idé för de ansvariga på Uppsala kommun och nu har vi boken i handen, säger författaren Johanna Uddén.

I den nya konstboken presenteras tolv av Uppsalas drygt hundra offentliga utomhuskonstverk med karta över var konstverken finns. Läsarna får hjälp att se konstverken med nya ögon. Till exempel i berättelsen om Jona som slukades av en val, om pojken som bär på vingar av grenar och historien om någon som har en väldigt stor parkbänk.

– Konstverken finns på plats och är tillgängliga kostnadsfritt för alla, året runt och dygnet runt. De bär på en historia och det finns en tanke bakom varför konstverken kom på plats just där de är säger författaren Johanna Uddén.

Johanna Uddén har varit verksam inom Uppsalas konstliv i trettio år. Hon är bland annat föreläsare och konstpedagog utöver konstskribent. Hon är även verksamhetsledare för Konstfrämjandet Uppland.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst
av Johanna Uddén. Foto: Stewen Quigley
Mod, minnen och äventyr – en vandring för stora och små bland Uppsalas offentliga konst av Johanna Uddén. Foto: Stewen Quigley
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum