Saloranta  & de Vylder

Release för SFÄREN - En cirkusorganisation med syftet att skapa experimentell samtida cirkus

Dela

Den nyetablerade konstnärsduon Saloranta & de Vylder firar releasen för sitt eget samarbete med att presentera SFÄREN, en autonom organisation som hittar nya format för den samtida cirkuskonsten.

Saloranta & de Vylder presenterar: SFÄREN
Saloranta & de Vylder presenterar: SFÄREN

SFÄREN förändrar förväntningarna på cirkus

I SFÄREN är syftet i fokus. Att katalysera experimentell samtida cirkus genom alternativa former av organisation. De nuvarande representanterna för SFÄRENS syfte har redan satt igång ett antal projekt: 

”The Sphere” - ett projekt där cirkus möter blockchainteknologi och ekonomi. En digital ”själ” kopplas till en fysisk performance och sätter igång en cirkusekonomi som genererar arbetstillfällen för cirkusartister och kreatörer samt vänder upp och ned på upphovsrätten.

”Artificial Storm Chasing Adventure Tours” - Ett interaktivt cirkusprojekt som består av utforskande labb med artificiellt väder. Projektet kommer att spela i höst i Vilnius och Stockholm och fortsätta turnera i olika residens under 2019. 

”Molnhoppet” - Arbetstiteln på en lecture performance med Olle Saloranta Strandberg om cirkus i luftrummet och de vrickade situationer som uppstår när livet och berättelsen om livet vävs samman i utforskande av det virala.

Konstnärlig medarbetare, och en av SFÄRENS grundare, Sara de Vylder anser att det behövs en organisation med strävan att förändra förväntningarna på samtida cirkus:

- I Sverige finns en av världens främsta högre cirkusutbildningar i Stockholms Konstnärliga Högskola, vi har också Cirkus Cirkör med sin fantastiska pedagogiska verksamhet och nycirkusföreställningar som turnerar världen över. Allt fler festivaler presenterar vissa internationella gästspel. Samtidigt sker det ingen framåtrörelse i konstformen. Vi behöver en organisation i ständig utveckling, som fokuserar på nya format. Ingenting har hänt inom cirkuskonsten de senaste 20 åren. Det är dags att röra om i grytan.

» Ingenting har hänt inom cirkuskonsten de senaste 20 åren. Det är dags att röra om i grytan.

FOKUSET LIGGER PÅ ALTERNATIVA FORMAT

Saloranta & de Vylder förändrar genom att omvandla idéer till meningsfull handling. Duon arbetar inte enbart inom cirkusfältet men den samtida cirkusens potential är en hjärtefråga och SFÄREN är ett sätt att kanalisera den kreativiteten tillsammans med folk från communityn från hela världen. Olle Saloranta Strandberg lyfter vikten av det experimentella

- Vi behöver en ekologi, en mångfald, av format inom den samtida cirkusen. Vi har ett ansvar att våga experimentera med fundamenten för att finna alternativa vägar. Det gäller även samhället i stort. Det är både en befriande och en krävande plats att vara på. Vi tror på att bygga upp en inkluderande organisation som arbetar för spets inom samtida cirkus. Vi är kanske den enda aktören i cirkusfältet för vilka bra recensioner är irrelevant. Det är oerhört viktigt för konstformen i dagsläget.

» Vi är kanske den enda aktören i cirkusfältet för vilka bra recensioner är irrelevant. Det är oerhört viktigt för konstformen i dagsläget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Saloranta & de Vylder presenterar: SFÄREN
Saloranta & de Vylder presenterar: SFÄREN
Ladda ned bild
Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker
Ladda ned bild
Illustration: Emma Hanquist
Illustration: Emma Hanquist
Ladda ned bild

Länkar

Om

Saloranta & de Vylder är ett ramverk för det konstnärliga samarbetet mellan 
Sara de Vylder och Olle Saloranta Strandberg, båda med många års 
erfarenheter som producent, regissör och konstnärlig projektledare inom 
samtida cirkus och scenkonst. (för bl.a. Cirkus Cirkör och Södra Teatern.) 
Tillsammans har de arbetat med samtida cirkusproduktioner som turnerat över 
hela världen och har ett brett internationellt nätverk.

En stor del av deras arbete kretsar kring självorganisering, produktivitet 
samt en fascination för utopier.

Följ Saloranta & de Vylder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saloranta & de Vylder

Torsdag 30 augusti Kl 11:00 släpps kortfilmen THE CLOUD JUMP - Om Akrobaten som bröt nacken och blev förlamad för att 12 år senare göra om hoppet, 3000 meter upp bland molnen.29.8.2018 10:54:28 CESTPressinbjudan

Akrobaten Olle Saloranta Strandberg bröt nacken i en misslyckad trippel bakåtvolt i december 2005 och blev förlamad från halsen. Efter att ha blivit i princip helt återställd bestämde han sig 2015, tio år senare, att genomföra hoppet en gång till. Men den här gången för att landa i ett moln. THE CLOUD JUMP (aka the broken neck jump) är en film som dokumenterar förberedelserna och det fantastiska hoppet från en plattform hängandes 100 meter under korgen på en luftballong.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum