Industriarbetsgivarna

Renässans eller stagnation för basindustrin – vilken väg väljer Sundsvall?

Dela

Sedan finanskrisen har Sverige haft en svag utveckling i basindustrin, jämfört med andra västeuropeiska länder. Bland annat i Tyskland, Österrike och Finland har man återhämtat tappet i industriell produktion och ökat sin produktionsvolym – medan svensk basindustri har stagnerat.

Hur skulle utvecklingen i Sverige se ut om den hade legat på samma nivå som Tyskland, Österrike eller Finland? Vad skulle detta betyda för jobben och välståndet i Sverige? Vad krävs för att lyckas med industriell förnyelse? Och vad är prislappen för industriell stagnation? Hur ser basindustrins framtid ut i Sundsvallsregionen? För att diskutera detta arrangerar Industriarbetsgivarna ett industriseminarium i Sundsvall, onsdagen den 22 maj.

På seminariet presenteras en ny rapport ”Från stagnation till renässans för basindustrin – vilken väg väljer Sverige” av forskaren och samhällsdebattören Nima Sanandaji som konstaterar att svensk basindustri halkar efter jämfört med konkurrentländer. Långa och dyra tillståndsprocesser, höga arbetskraftskostnader och svårigheter att rekrytera rätt kompetens bidrar till att svensk basindustri stagnerar. Utifrån rapporten diskuteras basindustrins utmaningar och framtid i Västernorrland. 

I seminariet medverkar:

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall
Kristina Enander, chef affärsområde massa på SCA
Kerstin Hallsten, chefekonom Industriarbetsgivarna 
Anders Canemyr, chef för industrisamverkan Industriarbetsgivarna

Tid: Onsdagen den 22 maj, kl. 12.00–13.15 (lättare lunch serveras från kl. 11.45)
Plats: Elite Hotell Knaust, Storgatan 13 i Sundsvall

Välkommen!

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder nära 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Seminarium i Almedalen: Avtal20 – Renässans eller stagnation för basindustrin?1.7.2019 11:55:58 CESTPressinbjudan

Den svenska basindustrin är en av grundpelarna för det svenska välståndet. Den halkar efter, bland annat på grund av långa tillståndsprocesser, svårigheter att rekrytera rätt kompetens samt höga arbetskraftskostnader. Mellan åren 2005 till 2017 minskade produktionsvärdet med 7 procent. Vad skulle det betyda för jobben och välståndet om svensk basindustri kunde växa? Kan vi vända en stagnation till renässans och förnyelse? Och vad krävs för att lyckas med en industriell förnyelse?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum