Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Renias dagbok, "den nya Anne Frank", på svenska i augusti

Dela

Renia Spiegels dagbok påbörjades 1939. Den 30 juli 1942 sköts hon till döds efter att någon avslöjat hennes gömställe. 2016 publicerades Renias dagbok på polska och 2019 gavs den ut på engelska i USA och Storbritannien. Boken har rönt stor uppmärksamhet, och Smithsonian Institution i USA har jämfört den med Anne Franks dagbok.

I över 70 år låg Renia Spiegels dagbok undangömd i ett bankfack i New York. Hennes mor och lillasyster – Elizabeth Bellak – överlevde kriget och emigrerade till USA 1946. Dagboken hamnade i deras ägo på 1950-talet – de fick den av Renias pojkvän – men de kunde inte förmå sig att läsa utan gömde i stället undan den. Fram till 2012 var dagboken fortfarande oläst, men när Renias systerdotter började intressera sig för familjens historia plockades den fram ur Elizabeth Bellaks bankfack. 

 
I en tid då grundläggande fakta blivit till ett politiskt slagfält och historieskrivningen blivit ett vapen, är utgivningen av Renias dagbok en påminnelse om vikten av vittnesmål. 

– The New York Times 

 
Om boken 
 
Den 31 januari 1939, skrev en 15-årig judisk flicka de första raderna i sin dagbok. Hon hette Renia Spiegel. Renia skrev dagbok fram till den 30 juli 1942, då hon sköts av tyska soldater på gatan i den lilla staden Przemyśl i Polen. 

Det ligger nära till hands att jämföra Renias dagbok med Anne Franks. Båda är skickliga och klarsynta skribenter, och båda beskriver hur de dagliga göromålen fortgår medan krigets fasor härjar. Men Renia var lite äldre än Anne Frank, hon skrev både prosa och poesi och hon levde inte undangömd från världen utan mitt i den. Sju månader efter hennes första dagboksnotering tågar tyskarna in i Polen och kriget är ett faktum. Successivt vävs den växande ondskan in i hennes dagliga anteckningar. Vassa och roliga beskrivningar av klasskamrater, saknaden efter modern, kärleken till pojkvännen och de darrande benen efter den första kyssen blandas med den växande insikten om att våldet kryper allt närmare och blir allt ohyggligare. 

Parallellt med dagboksanteckningarna kan man i boken även följa det historiska händelseförloppet som Molotov-Ribbentrop-pakten, tyskarnas intåg i Polen, Sovjets invasion av Polen, de första deportationerna, tvångsförflyttningarna till ghettot, införandet av armbindel med Davidsstjärnan, Hitlers krigsförklaring mot Sovjet etc. 

Renia Spiegel & Elizabeth Bellak 

Renia Spiegel föddes 1924 som äldsta dottern i en polsk-judisk famlij. Mellan 15 och 18-årsålder förde hon dagbok. Hon bodde då med sina morföräldrar i Przemyśl i sydöstra Polen, på gränsen till Ukraina. Renias lillasyster Elizabeth Bellak föddes som Ariana Spiegel. Hon var sex år yngre än Renia. Ariana var barnstjärna och kallades för Polens Shirley Temple. Flickornas mor och Ariana flyttade därför till Warszawa 1938. Modern och Ariana lyckades gömma sig i Warszawa under kriget och 1946 tog de sig till USA. 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se
Bokförlaget Nona
I den romerska mytologin finns en ödesgudinna vars uppgift är att spinna livets tråd. Hennes namn är Nona – ett passande namn på vårt förlag vars röda tråd är starka skildringar av fängslande livsöden. Vissa är sanna. Andra inte. De återges i såväl romaner som biografier och memoarer, men de är alla berättelser du bär med dig långt efter att boken är slut.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum