Stockholms stad

Renoveringen av obelisken på Sergels Torg har börjat

Dela

Ett av Stockholms mest kända landmärken, glasobelisken på Sergels Torg, totalrenoveras med början i oktober. På torsdag den 13 oktober, monterades de första av totalt 60 000 glasprismor ned.

Trafikborgarråd Daniel Helldén monterade ned första kassetten med glasprismor som startskott för renoveringen av obelisken. Renoveringen beräknas ta ett år och under den tiden kommer skulpturen att vara släckt och täckt av ett hölje. Projektet genomförs i anslutning till upprustningen med byte av tätskikt som sedan några år görs i området kring Sergels Torg

Efter drygt 50 år på Sergels Torg är det nu dags för den 37,5 meter höga obelisken i glas att genomgå en genomgripande renovering. 60 000 glasprismor tvättas rena från smuts och kalkavlagringar samtidigt som skulpturens stålskelett rengörs och ytbehandlas. I samband med renoveringen installeras en ny modern belysning som ger möjligheter att arbeta med olika färgsättningar av skulpturen på ett betydligt enklare sätt än idag.

För ytterligare frågor:

Anders Hellström, projektledare renovering av obelisken, trafikkontoret, tel.08-508 260 89

Håkan Söderlund, projektledare för tätskiktsprojektet, trafikkontoret, tel. 08-508 260 16

Vigen Zohrabian, projektchef, Alucrom AB, tel. 010-470 73 15

För ytterligare information kontakta: Kristi Rasmussen Eklund, kommunikatör, trafikkontoret, tel. 076-122 63 06

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum