Tekniska verken i Linköping

Renoveringen av Svartåfors vattenkraftverk färdig - nu höjs vattennivån i Mjölorpesjön

Dela

Renoveringen av Svartåfors vattenkraftverk vid Mjölorpesjön är nu klar. Tekniska verken startade arbetet i oktober 2019 i syfte att undvika framtida driftstörningar, och säkra leveransen av förnybar el från vattenkraftverket.

Bild: Svartåfors vattenkraftverk
Bild: Svartåfors vattenkraftverk

Arbetet med att renovera den 100 år gamla dammen har varit omfattade. Under tiden har vattennivån i Mjölorpesjön sänkts med som mest cirka 5 meter, vilket är den naturliga vattennivån om inte sjön hade varit reglerad. Sänkningen har dock skett långsamt så att fiskar och musslor kunnat följa med vattnet. Personal från Tekniska verken har också säkerställt att musslor som eventuellt ändå funnits kvar på botten har flyttas.

Under maj månad börjar vattennivån i Mjölorpesjön långsamt att höjas igen, för att vara återställd till normala nivåer den 1 juni.

Under byggtiden har övergångsbron vid vattenkraftstationen i Svartåfors varit avstängd, liksom parkeringen. Båda öppnas 1 juni, vilket innebär att det då går att komma fram till badplatsen igen.

 För mer information kontakta gärna:

Ola Palmquist, affärsenhetschef, Vattenkraft, Tekniska verken i Linköping
013-20 81 64
Ola.Palmquist@tekniskaverken.seNyckelord

Bilder

Bild: Svartåfors vattenkraftverk
Bild: Svartåfors vattenkraftverk
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken och Hydroc utvecklar ny teknik för värmelagring vid Vallastaden9.7.2021 11:12:33 CEST | Pressmeddelande

Tekniska verken i Linköping har, precis som många andra fjärrvärmebolag, ett överskott av värmeenergi under sommaren. Överskottsenergin skulle kunna användas på vintern, under förutsättning att den kan sparas utan för stora förluster. Nu undersöker Tekniska verken och Hydroc Energy Storage AB möjligheten till en pilotanläggning för att lagra termisk energi i berggrunden, i anslutning till Vallastaden i Linköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum