Renoveringsrush under pandemin – men många riskerar att bli underförsäkrade
Under coronapandemin är det allt fler som har byggt på hemmet eller satsat på trädgården, enligt Ifs nya undersökning. Men få kontaktar sitt försäkringsbolag om förändringar och riskerar därmed att vara underförsäkrade.

Hemarbete och distansundervisning har resulterat i nya behov – vi vill ha mer utrymme – men att kontakta sitt försäkringsbolag om ändringar i hemmet är inte lika vanligt. Och det kan innebära att man har en otillräcklig försäkring och blir utan ersättning vid en skada.
Förändringar går oanmälda
Undersökningen visar att varannan svensk har spenderat mer pengar på hem och hemmamiljö under pandemin än normalt och nästan var fjärde person har gjort större inomhusförbättringar. Men bara strax över hälften av respondenterna i undersökningen svarar att de skulle meddela sitt försäkringsbolag om ändringar i hemmet.
– Hur stor bostadsytan är och hur många toaletter eller badrum som finns i bostaden är exempel på sådant som påverkar priset på hemförsäkringen. Det är viktigt att meddela sitt försäkringsbolag om man gör ändringar. Annars finns en risk att bostaden är underförsäkrad och man kan bli utan ersättning om det sker en skada, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.
Cirka hälften av respondenterna svarar att de har förnyat eller köpt nya saker till trädgården och det kan då handla om en ny terrass, trädgårdsmöbler och trädgårdsmaskiner till exempel.
– Om man har byggt ett uterum, växthus eller annan byggnad på tomten ska man kontakta sitt försäkringsbolag för att addera byggnaden. För pool och annat utomhusbad rekommenderas en större, mer omfattande försäkring för att man ska kunna få ersättning för skador, säger Jenny Rudslätt.
Viktigt att uppskatta värde på lösöret
Lösöre är saker man har i sin bostad eller fritidshus. Det är möbler, kläder, smycken, elektronik och konst – sådant som man normalt sett tar med sig vid en flytt.
– Den vanligaste frågan när det gäller försäkring och lösöre är hur man bestämmer värdet på sitt lösöre och därmed vilket försäkringsbelopp som behövs för hemförsäkringen, säger Jenny Rudslätt.
Enkelt förklarat ska försäkringsbeloppet täcka dagsvärdet för sakerna som förvaras i bostaden utifall att allt försvinner vid en brand och man vill återanskaffa tillhörigheterna i samma skick.
– Om lösöret är värt mer än det som ingår i hemförsäkringen behöver man höja försäkringsbeloppet till en summa som motsvarar det sammanlagda värdet. Vissa bolag har ett lägsta grundbelopp för lösöresvärde för att göra det enklare för kunderna, tillägger hon.
Den som äger ett extra värdefullt föremål kan dessutom försäkra det med en tilläggsförsäkring. Det kan till exempel vara en kamera, cykel, tavla eller ett smycke.
– Det är bra att göra en förteckning över sina ägodelar och att ta bilder eller filma bostaden. Om man blir bestulen eller råkar ut för att ens saker brinner upp kan man då lättare komma ihåg vad det är som blivit stulet eller förstört, säger Jenny Rudslätt.
Frågor i undersökningen:
Har ditt hushåll spenderat mer pengar på hem och hemmamiljö i år under coronaperioden än vanligt?
Ja, i stor utsträckning 12%
Ja, till viss del 29%
Ja, i mindre utsträckning 10%
Nej 47%
Vet inte 3%
Hur mycket pengar uppskattar du att ditt hushåll har spenderat på förbättringar av hemmet (renoveringar, möbler och trädgårdsprodukter) 2020?
1-20 000 kr 55%
20 000-40 000 kr 17%
40 000-80 000 kr 7%
80 000-150 000 kr 5%
150 000-250 000 kr 2%
250 000-350 000 kr 1%
Mer än 350 000 kr 1%
Vet inte 11%
Har ditt hushåll gjort större hus- / hemförbättringar av den inre delen av ditt hem under coronaperioden - t.ex. nytt kök, badrum, nya golv eller liknande?
Ja 24%
Nej 73%
Vet inte 3%
Har ditt hushåll förnyat eller köpt nya saker till trädgården under coronaperioden - t.ex. ny terrass, nya trädgårdsmöbler, trädgårdsmaskiner eller liknande?
Ja, i stor utsträckning 7%
Ja, till viss del 23%
Ja, i mindre utsträckning 13%
Nej 55%
Vet inte 1%
Skulle du eller annan person i ditt hushåll överväga att informera ditt försäkringsbolag om du bygger ut och utökar antalet kvadratmeter i ditt hem?
Ja 60%
Nej 19%
Vet inte 21%
Skulle du eller annan person i ditt hushåll överväga att informera ditt försäkringsbolag om du ökar värdet på dina möbler / inredning?
Ja 46%
Nej 32%
Vet inte 22%
Skulle du eller annan person i ditt hushåll överväga att informera ditt försäkringsbolag om du installerar extra toaletter hemma, till exempel i samband med ombyggnad av ditt hem?
Ja 57%
Nej 20%
Vet inte 22%
Skulle du eller annan person i ditt hushåll överväga att informera ditt försäkringsbolag om du byter ut värmekällan i ditt hem med en ny typ av värmekälla?
Ja 54%
Nej 22%
Vet inte 24%
Exempel på ändringar som inte behöver meddelas till försäkringsbolaget:
- Omdränering
- Renovering badrum, kök
- Nya ytskikt på vägg, tak och golv
- Nya vitvaror
- Fönsterbyte
- Ny värmepanna, värmepump
- Byte avloppsrör, vattenledningar, eldragning
- Utvändig målning
- Byte takpannor e.d.
Om undersökningen
Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1516 respondenter från ett flertal onlinepaneler december 2020. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Coronariktlinjer delar svenskarna – lågt förtroende för regioner och myndigheter9.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
60 procent av svenskarna använder munskydd i butiker och kollektivtrafik, åtminstone ibland. 67 procent är kritiska eller mycket kritiska till personer som inte följer myndigheternas rekommendationer. Samtidigt säger nästan 40 procent att deras tilltro till myndigheterna minskat under pandemin. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.
Gräsbränder vanliga så här års – tänk på det här om du eldar i påsk31.3.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Gräsbränder förknippas ofta med sommar och torka. Men tvärtemot vad många tror sker många utomhusbränder i början av våren när temperaturen stiger och fjolårets gräs torkar. Försäkringsbolaget If listar de vanligaste orsakerna till gräsbränder och uppmanar till försiktighet vid eldning utomhus.
Dags att byta till sommardäck – odubbade vinterdäck ökar olycksrisken30.3.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 16 april ska sommardäcken sitta på bilen. Den som tänker att det går minst lika bra med vinterdäck bör tänka om. Bromssträckan blir 15-20 procent längre med nya, odubbade vinterdäck på torr vägbana.
Bedragare utnyttjar corona för att lura äldre25.3.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De senaste dagarna har försäkringsbolaget If fått in flera samtal från äldre personer som lurats om erbjudande för vaccination. Bedrägeriförsöken riktas mot äldre och sker via telefon.
If lyfte hållbarhetsarbetet 202023.3.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag presenterar försäkringsbolaget If sin hållbarhetsrapport för 2020. Bolaget har lyft sitt hållbarhetsområde genom en rad olika initiativ, som minskat klimatutsläppen, minskat onödigt materialsvinn och skärpt de etiska och miljömässiga kraven på underleverantörer.
Stenskotten ökar år efter år – men det går att skydda sig22.3.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det är högsäsong för stenskott nu under vårvintern när gruset på vägarna ännu inte samlats upp. På torrt underlag när de flesta fortfarande har vinterdäcken på är det lätt hänt att småsten fastnar och skjuts iväg från däck och skadar framrutor och lyktor. Men det går att värna om bilen.
4 av 10 svenskar villiga att hyra ut bostaden – störst intresse bland unga och män18.3.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If kan 4 av 10 svenskar tänka sig att hyra ut en del av bostaden under begränsade perioder. Även uthyrning av sommarstugor är populärt. Män är mer positiva till att hyra ut bostaden än kvinnor. Likaså är unga i åldern 23-35 mer villiga till att hyra ut än äldre personer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum