Trafikverket

Res säkert i påsk!

Dela

Påsken innebär, som andra storhelger, att många är ute och reser på våra vägar. Om du har möjlighet, välj vägar med mitträcken eller vägar som har trafiksäkerhetskameror.

Det gäller att starta resan i god tid och att vara utvilad. Under påsken är det mycket trafik på vägarna och det gör att resan kan ta längre tid än vanligt. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror eftersom de är säkrare. Kom ihåg att hålla avstånd och ta regelbundna raster. Tänk på att det fortfarande kan vara vinterväglag på vissa håll.

Om du får fel på bilen – varna, lämna och larma
Även om du väljer en säkrare väg, till exempel en med mitträcken, kan något hända på vägen. Fyra personer dödas varje år när de får fel på bilen och tvingas stanna på på våra vägar med flera filer och höga hastigheter. Var därför mycket försiktig det har inträffat olyckor när trafikanter varit på vägen och blivit påkörda av andra fordon. Sätt upp varningstriangel och få alla passagerare att gå bort från vägen.

– Under påskhelgen har cirka sex personer per år omkommit i vägtrafiken sedan 2000. Under 2017 var det fyra och året innan var det en person. Planera din resa, håll avstånd och anpassa hastigheten till väglaget för ingen ska dö eller allvarligt skadas i vägtrafiken, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör, Trafikverket.      

Tänk på det här när du ger dig ut i trafiken

 • Starta resan i god tid – påsken är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
 • Var utvilad – för de flesta innebär påsken längre resor än vanligt.
 • Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
 • Anpassa hastigheten till väglaget.
 • Se till att alla i bilen är bältade.
 • Håll avstånd.
 • Du inte får använda din mobil när du kör om du håller den i handen.
 • Ta regelbundna raster.
 • Överväg alternativa färdsätt än den egna bilen om vädersituationen väntas bli riktigt svår.
 • Låt bilen stå om du druckit alkohol.
 • Vid stopp – sätt på varningsblinkers, sätt ut varningstriangel och gå bort från vägen.

På Trafikverkets webb finns det mer information om trafikintensiva vägar. Det finns också kartor med vägar som har mitträcken och trafiksäkerhetskameror samt goda råd för hur du reser säkert i påsk.

Kartor för fri publicering

Nyckelord

Kontakter

För mer information
Bengt Olsson, presschef, 070-357 46 29
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Fotograf: Kerstin Ericsson
Fotograf: Kerstin Ericsson
Ladda ned bild
Fotograf: Hans Ekestang
Fotograf: Hans Ekestang
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum