If Skadeförsäkring

Resa i höst? Så gäller reseskyddet i hemförsäkringen under pandemin

Dela
Oktober är en månad då många planerar att resa utomlands, trots rådande pandemi. Nästan var sjunde svensk planerar en utlandsresa under hösten, visar en undersökning av försäkringsbolaget If. Ett flertal flyg- och resebolag erbjuder höstresor, inte minst inför det kommande höstlovet då skolorna har stängt. Men hur ser det ut med reseskyddet i coronatider? If reder ut vad som gäller.

Uppemot var sjunde svensk (13 procent) tänker resa utomlands i höst, nästan en tredjedel (28 procent) planerar att resa inom landet. Det visar en undersökning som If har tagit fram.

Coronaläget påverkar resesituationen. Det är viktigt att alltid kontrollera med sitt försäkringsbolag när reseskyddet gäller och vad det täcker. Många situationer kan bli dyra och svåra utan en heltäckande försäkring. Man får inte heller alltid vård utomlands utan en förhandsbetalning.

– Du ansvarar själv för dina beslut om vart och när du reser. Om du väljer att resa trots att UD avråder från resor gäller oftast inte reseskyddet i hemförsäkringen. Tänk på att du tar en stor risk om du reser utan försäkring. Du kan då inte få någon praktisk eller ekonomisk hjälp om du blir sjuk, skadad, bestulen eller försenad under resan. Om du redan hade rest iväg innan avrådan kom gäller reseskyddet som vanligt, under förutsättning att du tecknat en reseförlängning då ny avrådan inte skett på länge – har du varit iväg mer än 45 dagar behöver du en reseförlängning, säger Jenny Rudslätt.

Så gäller reseskyddet

Hemförsäkringens reseskydd gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar. I det ingår hjälp på resmålet om du eller någon i familjen blir sjuk, skadad, det uppstår en naturkatastrof eller pandemi eller om du blir bestulen. Reseskyddet gäller dock inte för de länder och regioner som Utrikesdepartementet (UD) avråder att resa till.

UD avråder i dagsläget från icke nödvändiga resor till fyra EU-länder (Estland, Irland, Lettland och Litauen) samt till nästan alla länder utanför EU. Listan över länder som UD avråder från att resa till uppdateras med jämna mellanrum. Nästa beslut väntas 21 oktober.

Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder betyder inte det att allt är som vanligt.

– Den som planerar att resa har ett eget ansvar att förbereda sig noga och hålla sig uppdaterad hela tiden. På grund av viruspandemin kan reserestriktioner och karantänsbestämmelser ändras plötsligt. Det är viktigt att följa det aktuella läget i de lokala myndigheternas information och anvisningar, på ambassadens webbplats och i sociala medier, på den plats man befinner sig, säger Jenny Rudslätt.

Viktigt att tänka på för den som vill resa

I vissa länder testas resenärer direkt vid ankomst och man kan behöva sitta i karantän. Det är inte heller självklart att turister tas emot i sjukvården. UD har även meddelat att svenska utlandsmyndigheter inte kommer att hjälpa till med hemtransport till Sverige om man inte kan ta sig hem som planerat.

Den som planerar att resa till något av de länder UD har släppt restriktionerna för, bör vara medveten om de eventuella utmaningar som kan inträffa.

– Om man reser till något av de länder med restriktioner eller de länder som varit nedstängda under en längre period, kan det bli svårt att få tillgång till sjukvård, hotell eller resealternativ. Av den anledningen är det extra viktigt att du har marginaler både i form av reskassa för utlägg och tid i din planering, säger Jenny Rudslätt.

Avboka en resa

Om du vill avboka en redan köpt resa ska du kontakta din researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter du har att avboka eller omboka resan.

När UD avråder från resor till ett land eller region gäller oftast inte avbeställningsskyddet i hemförsäkringens reseskydd oavsett anledning till avbokningen.

Hjälp vid evakuering

Reseförsäkringens evakueringsskydd kan gälla för skäliga merkostnader för ny hemresebiljett när UD rekommenderar svenska medborgare att lämna resmålet och ta sig hem.

Tjänsteresa?

Om du är på tjänsteresa gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen. Då behövs en tjänstereseförsäkring.

Fullständig information om vad som gäller för svenskar som vill resa finns på UD:s webbplats.

Ifs råd för den som ska resa utomlands:

-          Se noga över din försäkring

-          Förbered så mycket som möjligt – läs på om resmålet

-          Följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats

-          Ladda ner appen UD Resklar och slå på pushnotiser för det land som du ska besöka

-          Ta del av ambassadens reseinformation

Om undersökningen:

Panelundersökningen genomfördes av Syno International och besvarades av 1 010 respondenter från ett flertal onlinepaneler i augusti 2020. Respondenterna som ingick i undersökningen hade en jämn fördelning mellan kön, ålder och geografisk hemort. Syno International har 55 anställda på 12 kontor världen över som samlar in och hanterar data kring konsumenter för ledande företag och organisationer.

Nyckelord

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Sjukskrivningar av stress på rekordnivå – se regionala variationerna21.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar dramatiskt och i slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på flera decennier. Åtta av tio som drabbas är kvinnor, visar Ifs genomgång och regionala kartläggning av Försäkringskassans senaste siffror. ”Denna ökning är oroande. Samhällskonsekvenserna blir stora, och vi vet dessutom att det finns ett mörkertal bland fler än de som syns i sjuktalen”, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye