WSP

Resa kollektivt säkrare än matbutiker menar pendlare - ny forskningsrapport om attityder i kollektivtrafiken under pandemin

Dela
Antalet resenärer i kollektivtrafiken har minskat dramatiskt sedan Covid-19 började spridas. Men pandemin har inte bara påverkat antalet resenärer, utan också känslorna hos de som reser. Stämningen i kollektivtrafiken har blivit mildare, och en sorts gemensam respekt har vuxit fram. Samtidigt har en del osäkerhet kring tidigare självklara beteenden uppstått, exempelvis vilket agerande som är rätt då en medpassagerare behöver hjälp.

Forskningsrapporten, som genomförts inom forskningsprojektet PUTSPACE, har undersökt attityder till resor i kollektivtrafiken under pandemin i Sverige, Estland, Tyskland och Belgien. En av de största insikterna är att många av de som haft möjlighet att undvika kollektivtrafiken ser kollektivt resande som mycket mer riskfyllt än butiker och andra offentliga platser. Samtidigt som de som fortsatt resa tycker tvärtom – att kollektivtrafiken är säkrare än till exempel mataffärer. Detta säger Marcus Finbom, trafikplanerare på analys- och teknikkonsultföretaget WSP och research fellow inom forskningsprojektet.

– De som fortsatt att pendla under pandemin uppger att resandet har varit mer bekvämt och tryggt än tidigare, och samtidigt har det varit en lugn och dämpad stämning i kollektivtrafiken. Resenärerna har också hittat och arbetat fram nya normer i hur de beter sig mot varandra. Det beteende som är minst accepterat är att hosta. Samtidigt säger många att det uppstått en del osäkerhet kring tidigare självklara beteenden, säger Marcus Finbom.

I rapporten finns flera intressanta jämförelser mellan de länder som deltagit i studien. Ett exempel är hur Sverige sticker ut när det kommer till hur många som reste regelbundet efter utbrottet av Covid-19. Hela 26 procent av stockholmarna i undersökningen fortsatte resa regelbundet efter pandemins början, medan endast åtta procent av de som bor i Bryssel gjorde det. Det här tros ha att göra med Sveriges jämförelsevis mindre strikta åtgärder. I rapporten framkommer också att den största konflikten mellan resenärer, de som arbetar i kollektivtrafiken och ansvariga aktörer varit frågan om stängda dörrar längst fram i bussarna.

Några av insikterna från rapporten

  • Under den första vågen av Covid-19 kunde fler ur gruppen med hög inkomst och hög utbildning undvika kollektivtrafiken till förmån för andra alternativ, medan andra grupper fortsatte att resa.
  • De två mest förekommande orden bland respondenterna för att beskriva stämningen i kollektivtrafiken var ”distans” och ”lugn”.
  • De som reser med kollektivtrafiken upplever att det finns många nya normer att anpassa sig till när de reser, jämfört med innan pandemin. Vi får ”lära oss på nytt” hur vi ska ta tunnelbanan eller bussen. 

Om undersökningen

Undersökningen är gjord genom djupintervjuer och en webbenkät med drygt 1 000 svarande i Sverige, Estland, Tyskland och Belgien. 229 av svaren kommer från svenska resenärer. Forskningsrapporten finns att ladda hem här.

För mer information, vänligen kontakta:

Marcus Finbom, trafikplanerare
010-721 08 83
marcus.finbom@wsp.com 

 

Kontakter

Bilder

Om

WSP
WSP
Arenavägen 7
12188 Johanneshov

010-7225000http://www.wsp.com

Vi står bakom allt du tar för givet. Och framtiden du hoppas på.

Vi vet hur samhällen är uppbyggda och utvecklas. Om hur vi lever, arbetar, bygger, reser och kommunicerar, och om hur vi kan göra det bättre. Som strategiska rådgivare och teknikkonsulter har vi kunskapen att förstå och kraften att kunna förändra.

Med över 65 000 medarbetare i 40 länder använder vi vår globala expertis för att hitta de smartaste lokala lösningarna.

Följ WSP

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WSP

Ny rapport: Här är Sveriges mest robusta kommuner28.11.2023 07:28:00 CET | Pressmeddelande

Nu släpper strategi- och teknikkonsultföretaget WSP rapporten "Regionernas Kamp", som rankar Sveriges 290 kommuner utifrån deras robusthet. Nacka, Täby och Kungsbacka toppar rankningen och analysen visar att pendlingskommuner nära större städer är de som har bäst förmåga att stå emot kriser och hantera förändringar. Rapporten tar i år också ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye