Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Maral Mavizi och Magda Andersson

Dela

Varje år delar kulturnämnden ut två rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Årets stipendiater är Maral Mavizi och Magda Andersson.

Motivering Maral Mavizi

För sitt konstnärskap och sina bidrag till Umeås konstscen tilldelas Maral Mavizi kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2020. Med säkert formspråk och poetiskt uttryck förmedlar Mavizi berättelser om individens förhållande till identitet, ursprung och främlingskap. Förutom det egna konstnärskapet arbetar hon med Galleri Verkligheten för att utveckla konsten i Umeå.

Motivering Magda Andersson

För sitt arbete med att främja den moderna svenska visan tilldelas Magda Andersson kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2020. Andersson framför sina egna visor solo, med fullt band eller med triosättning. Senaste albumet PM: Lossad släpptes 2019 och nominerades till bästa visa på manifestgalan. Dessutom spelar hon med piratfolkbandet Ye Banished Privateers som turnerar i Europa.

Om stipendiet

Stipendierna riktar sig i första hand till yngre konstutövare, men personer som nomineras ska vara myndiga. Stipendierna är individuella och kan inte ges till en organisation. Varje stipendium är på 15 000 kronor.

Konstutövaren ska

  • ha varit verksam i Umeå det senaste året inom det konstnärliga området
  • vara mantalsskriven i Umeå kommun
  • inte ha fått Umeå kommuns bildkonststipendium de senaste tre åren.

Mer information

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum