Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin

Dela

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

Årets stipendiater är Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin.

Motivering Yuliya Antonova

För sitt arbete och djupa engagemang för filmkonsten tilldelas Yuliya Antonova kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021. Antonova är en driven regissör, skådespelare och filmproducent med ett stort driv och engagemang. Hon driver bland annat produktionsbolaget Moineau productions som producerar hennes och andras filmer, engagerar sig som ledare för att tillgängliggöra filmkonsten för yngre tjejer och ickebinära och genom att arbeta som volontär i olika kulturorganisationer.

Motivering Nathalie Lidqvist

För sitt musikskapande tilldelas Nathalie Lidqvist kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021. Lidqvist, som i början av året för första gången släppt musik i eget namn, har under många år varit verksam som musiker, bland annat i gospelkören Messengers. Med sin förmåga att sätta ord på svåra och tabubelagda ämnen, berör Lindqvist sina lyssnare på djupet.

Motivering Emelie Boman

För sitt arbete inom samtida dans tilldelas Emelie Boman kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021. Boman är verksam som dansare, koreograf, filmare och lärare och har under många år med stort engagemang och intresse verkat inom den samtida dansen i Umeå. Boman är orädd och nyfiken och öppnar genom detta också dansen för nya publikgrupper genom att utforska nya uttryck, vare sig det rör sig om hennes dansfilmer eller det nu pågående projektet med dansvandring i centrala Umeå.

Motivering Anna Brodin

För sitt eget skapande och engagemang för att tillgängliggöra filmskapande för unga kvinnor och ickebinära tilldelas Anna Brodin kulturnämndens rese- och kulturstipendium 2021. Brodin har med sina filmer Skolsyrran och Vikarien behandlat viktiga teman kring barn och ungdomars utsatthet i relation till vuxenvärldens makt. Förutom det egna konstnärskapet är Brodin och verksam och drivande inom det feministiska filmnätverket Lynx studios och öppnar därigenom upp och tillgängliggör filmkonsten för unga tjejer och ickebinära.

Om stipendiet

Stipendierna riktar sig i första hand till yngre konstutövare, men personer som nomineras ska vara myndiga. Stipendierna är individuella och kan inte ges till en organisation. Varje stipendium är på 15 000 kronor.

Konstutövaren ska

  • ha varit verksam i Umeå det senaste året inom det konstnärliga området
  • vara mantalsskriven i Umeå kommun
  • inte ha fått Umeå kommuns bildkonststipendium de senaste tre åren.

Mer information

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum