Svenska Resebranschföreningen

Resebranschen vädjar om fortsatta stöd

Dela

Resebranschföreningen SRF har idag via en hemställan till regeringen begärt att de olika stödåtgärderna som funnits under pandemin återinförs. Branschen är långt ifrån att ha återhämtat sig och den senaste utvecklingen med ökad smittspridning och återinförda restriktioner har gjort att en liten positiv trend under hösten nu abrupt bytts mot en inbromsning.

– Svensk ekonomi i stort visar en stark återhämtning. Detta gäller tyvärr inte resebranschen som fortsatt ligger långt efter normala intäktsnivåer. Precis som restauranger drabbats av inställda julbord har vi i resebranschen de senaste veckorna sett en kraftig avmattning i bokningar för vintern och den kommande sommaren, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschorganisationen SRF.

Resebranschen har drabbats hårt av pandemin med omsättningstapp på upp mot 90 procent. Hälften av alla arbetstillfällen har försvunnit på ett och ett halvt år. För att skydda de kvarvarande arbetstillfällena har resebolag varit bland de flitigaste att utnyttja till exempel korttidsstödet. Denna form upphörde i och med september.  

- Regeringen presenterade i förra veckan att man avsåg ta bort karensen för att söka ordinarie korttidsstöd. Detta är positivt. Dock behöver reglerna förtydligas och permitteringen höjas till upp emot 80% som tidigare. Regeringen bör även redan nu ha i beredskap nya lånemöjligheter för arrangörer om nya reserestriktioner medför att ett stort antal resor måste ställas in. Då kan kunderna snabbt få återbetalt för sina inställda resor, säger Didrik von Seth
Kontakter

Bilder

Didrik von Seth, VD. Fri för publicering.
Didrik von Seth, VD. Fri för publicering.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Resebranschföreningen
Svenska Resebranschföreningen
Storgatan 19
11485 Stockholm

08-762 68 60https://srf-org.se/

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, har cirka 300 medlemsföretag som sysselsätter 7 000 anställda. De står för mer än 80 procent av svenska resebyråers och researrangörers omsättning på 60 miljarder kronor 2019. SRF arbetar för sunda konkurrensförhållanden och en positiv utveckling av den svenska resebranschen. Medlemskap i SRF innebär en kvalitetsstämpel och krav på att följa SRF:s riktlinjer och stadgar.

Följ Svenska Resebranschföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Resebranschföreningen

Resebranschen kräver ett slut på SAS-strejken7.7.2022 11:23:06 CEST | Pressmeddelande

Den pågående strejken i SAS påverkar tiotusentals resenärer. Många blir strandsatta på resmålen och fortsätter strejken över den kommande helgen riskerar tusentals svenskar bli fast på destinationer. Att ordna med alternativa transporter är nästintill omöjligt. Researrangörer som anlitar SAS drabbas även hårt av konflikten. Resebranschföreningen SRF kräver i en debattartikel i SvD ett slut på konflikten

Resebranschen kräver att Swedavia ersätter resenärer17.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Kaoset på Arlanda är exceptionellt och mycket alvarligt. I tillägg till oro, onödigt många timmar på flygplatsen och olidlig trängsel är det många som dessutom missar sina flyg. Gör man det på grund av långa väntetider får man ingen ersättning vare sig från flygbolag, arrangör eller försäkringsbolag. Svenska Resebranschföreningen (SRF) skriver i en debattartikel i dagens SvD att Swedavia, som driver Arlanda, skall kompensera resenärer som missar sina flyg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum