EFN Ekonomikanalen

Resenärer vill förenkla tågresandet

Dela

Allt fler i Sverige väljer tåg framför flyget. Men resenärerna vill att det ska bli enklare att välja tåg.

Tågresande. Foto: Jack Anstey, Unsplash, CC-licens
Tågresande. Foto: Jack Anstey, Unsplash, CC-licens

Försäljningen av interrailkort växte med 90 procent de första fyra månaderna i år jämfört med samma period 2018. Det är inte bara privatpersoner som strömmar till tåget – fler företag väljer också att transportera gods med tåg.

Facebookgruppen Tågsemester, som i dag har runt 90 000 medlemmar, noterade redan förra året en ökad efterfrågan på tågresande. 

”Tåg inom Sverige är väldigt hållbart. Det släpper ut ungefär tio gram koldioxidekvivalenter, medan flyget genererar uppåt 190 gram”, säger Andreas Sidkvist, grundare av Tågsemester.

Men gruppen vill se åtgärder för att det ska bli smidigare att välja tåg.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) menar att det nu pågår ett arbete för att renovera järnvägssystemet och bygga ny järnväg.

”Detta är början på en satsning på nattåg i Europa som kommer fortsätta flera år framöver. Och det kommer innebära att vi pushar marknaden i den riktningen. Vi ska se till att det blir fler nattavgångar. Om man kan komma ner till Hamburg så går det att hitta många lösningar i Europa. Men då krävs att vi har kapacitet till fler vagnar och aktörer som är beredda att köra”, säger Tomas Eneroth.

Se hela inslaget här (4:47 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Bilder

Tågresande. Foto: Jack Anstey, Unsplash, CC-licens
Tågresande. Foto: Jack Anstey, Unsplash, CC-licens
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, alla våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum