If Skadeförsäkring

Resestopp ledde till hobbyboom och nya fyrbenta familjemedlemmar

Dela

Nya siffror för 2020 visar att svenskarna ägnade åt sig det lilla extra hemma när det inte var möjligt att resa utomlands. Försäkringsbolaget If ser en stark tillväxt inom husdjur och hobbyprodukter som båtar och motorcyklar.

– Våra siffror visar att svenskarna har hittat alternativa sätt att förverkliga sina drömmar när de inte har kunnat resa ut i världen som vanligt. Vi ser en solid ökning av antalet sålda försäkringar inom flera områden, inklusive djur, båtar och motorcyklar, säger Kristian Hultqvist, kommunikationschef på If. 

Reseavrådan gav båtboom

Pandemin gjorde båtmarknaden het 2020. Begränsad tillgång till nya båtar gjorde att begagnade marknaden fick ordentlig fart. Många köpte en båt för första gången, medan andra uppgraderade till en större.

– If ser en försäljningsökning av båtförsäkring med 43 procent mot föregående år. Det var många förstabåtsägare på haven 2020. Det största är som alltid det så kallade Daycruiser segmentet, 5-6 meters badbåt.  Många valde även att uppgradera sig till en båt med bo- och toalettmöjligheter. Så tillväxten var överlag mycket bra, utan att vi av den anledningen såg en motsvarande negativ trend i skadestatistiken. En av anledningarna är en periodvis lugnare stöldsituation till följd av coronarestriktioner och högre närvaro vid båtarna, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.

– En markant ökning av antalet beställningar via vår webbshop visar också en förändring i kundernas köpvanor, tillägger Arvid Böhm.

Fler på två hjul

För motorcyklar (exklusive mopeder) har ökningen år 2020 varit cirka 20 procent.

– Ökningen av antalet motorcykelförsäkringar är ett säkert tecken på att svenskar har valt att göra det bästa av situationen här hemma i Sverige. Det återspeglas förstås i försäljningen av nya motorcyklar, som ökat med cirka 20 procent under 2020 jämfört med rekordåret 2019, säger motorexperten Johan Granholm.

Vid sidan av covid-19-restriktionerna som gjorde att många valde att semestra i Sverige, förklaras ökningen delvis av nya utsläppsregler (euro 5) som började gälla 31 december 2020 och gjorde att en större del motorcyklar än normalt har förregistrerats i december 2020.

Nya familjemedlemmar och ökning av digitala tjänster

– Det är många som har skaffat nya fyrbenta familjemedlemmar under 2020. Inom hund-, katt- och hästförsäkringen såg vi en ökning med nästan 15 procent, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

If ser även en ökning i användandet av digitala tjänster, både vid köp av försäkring men också vid anmälan av skada och digital veterinärvård. Antalet samtal till den digitala veterinärtjänsten FirstVet ökade till exempel med mer än 100 procent från 2019 till 2020. 

– Vi ser att kunderna i större utsträckning har utnyttjat digitala veterinärvårdsbesök. Det är en trend som har pågått sedan vi började samarbetet med FirstVet för några år sedan, men det blev en extra boom förra året då vi bjöd på obegränsat fria gratisbesök under sommaren samt på grund av coronarestriktionerna, tillägger Mariah Hohenthal.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Fästingsäsongen är här – så skyddar du din hund29.4.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Fästingsäsongen brukar räknas från mars till november, men är oftast mest intensiv från april till juni. Under denna period bör man kolla sin hund dagligen. Fästingar kan leda till allvarliga sjukdomar, men det finns metoder för att stoppa dem. ”Det är viktigt att skydda din hund mot fästingar och fästingbett så gott du kan, både för hundens och din egen skull.” uppmanar Ifs djurexpert Mariah Hohenthal.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum