Resia AB

Resiabarometern: Så vill svenskarna resa 2017

Dela

Sol och bad är inte det bästa på utlandssemestern. Svenskarna reser för att uppleva nya kulturer/miljöer och sevärdheterna på resmålet går före både pris, säkerhet och vädret på resan. När man väljer boende vill man bo mitt i smeten och vara ständigt uppkopplad. USA är fortfarande landet som flest svenskar drömmer om – följt av Australien och Italien. Det är några starka trender i 2017 års Resiabarometer baserad på en undersökning av TNS SIFO.

Los Angeles (källa iStock)
Los Angeles (källa iStock)

– Trenden med en innehållsrik semester är verkligen här för att stanna. Det är tydligt i hela undersökningsresultatet att svenskarna vill ha mer än sol och bad på utlandssemestern och när man väljer resmål är det sevärdheter och aktiviteter som är viktigast. Och svenskarnas reslust är stor – årets terrorattentat har inte fått svenskarna att resa mindre, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Enligt undersökningen från TNS SIFO är det en tredjedel av svenskarna som brukar resa utomlands minst två gånger per år. Närmare hälften reser en gång per år. Endast två procent av svenskarna har slutat resa på grund av terrorattentat och hela 42 procent har inte påverkats alls. Men trygga och säkra resmål är däremot viktigt – 45 procent av svenskarna åker bara till resmål som anses vara trygga. Det avspeglar sig också i Resias bokningsstatistik för 2017, där exempelvis Turkiet tappar rejält. En annan trend är att svenskarna gärna åker på utlandssemester när ingen annan åker – det vill säga under lågsäsong.

Tre starka trender 2017

1. En innehållsrik semester blir allt viktigare för svenskarna. Att uppleva nya kulturer/miljöer är det bästa med att resa och det kommer före sol och bad samt att umgås med nära och kära. När man väljer resmål är det också sevärdheter och aktiviteter som är viktigast. På storstadsresan är dock maten och restaurangutbudet viktigare än kulturlivet och ett fint hotell går före både shopping och nöjesliv.

2. Att bo mitt i smeten och vara uppkopplad är det viktigaste när svenskarna väljer boende. För 41 procent av svenskarna är det ett centralt läge som gäller och drygt en femtedel (22 procent) tycker att wi-fi är det viktigaste av allt.

3. USA är fortfarande svenskarnas drömresmål – inget verkar påverka landets popularitet bland oss svenskar. Så många som tre amerikanska städer finns med bland topp fem på listan över drömstäder och New York är den överlägset mest populära staden i världen. Även när svenskarna får välja sin absoluta drömresa är det USA som gäller med resan ”Kust till kust New York till LA”. Den stora efterfrågan på USA följer också bokningsstatistiken inför 2017 där antalet sålda resor placerar resmålet på tredje plats – efter Spanien och Thailand.

Utvalda topplistor från Resiabarometern 2017

Länder svenskarna drömmer om att resa till

1. USA

2. Australien

3. Italien

4. Island/Sydafrika/Skottland/Costa Rica

5. Thailand/Spanien/Kuba/Grekland

Resorna svenskarna drömmer om

1. Kust till kust New York till LA

2. Road trip i Australien och Nya Zeeland/Bungalow på vattnet i Söderhavet (t.ex. Tonga, Samoa, Bora Bora, Cook Island och Tahiti)

3. Avkoppling på lyxhotell i Maldiverna

4. Safariresa i Afrika

5. Kryssning i Karibien

Mest bokade länder för 2017

1. Spanien

2. Thailand

3. USA

4. Grekland

5. Cypern

6. Italien

7. Kroatien

8. Storbritannien

9. Mexiko

10. Australien

Det bästa med att vara på utlandssemester

1. Att uppleva nya kulturer/miljöer

2. Att få njuta av sol och bad

3. Att umgås med nära och kära

4. Att slippa alla måsten där hemma

5. Att unna mig god mat och dryck på restaurang

Det viktigaste för valet av boende

1. Att det ligger centralt

2. Att det finns wi-fi

3. Att det ligger precis vid havet

4. Att det finns bra sängar

5. Att det finns pool

Bifogat: Resiabarometern i sin helhet. Du kan också ladda ned den från Resias pressrum.

Resiabarometern är en återkommande trendrapport om svenskarnas resvanor som sammanställs av Resia. Den är framför allt baserad på en undersökning från TNS SIFO där totalt 1 322 intervjuer utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år. Rapporten bygger också på bokningsstatistik samt intervjuer med Resias resespecialister.

För mer information, kontakta gärna:
Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

070-2884975

Bilder

Los Angeles (källa iStock)
Los Angeles (källa iStock)
Ladda ned bild

Om

Resia AB
Resia ABResia AB etablerades 1974 och har idag 46 resebyråer i Sverige och onlineförsäljning  i Skandinavien. Med drygt 30 procent av totalmarknaden av resebyråförsålda charter- och paketresor är Resia en av Sveriges största resebyråkedjor. Verksamhet omfattar både semesterresor, affärsresor och grupp- och konferensresor. I moderbolaget Resia Travel Group AB ingår dotterbolagen Resia AB och Bengt-Martins AB samt varumärkena Resfeber, Box Office, Cruise Market och Hyttespecialisten. Resia Travel Group omsätter cirka fyra miljarder kronor och har drygt 500 medarbetare med huvudkontor i Göteborg. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Saturday satori – trenden som ger dig ett mer balanserat liv25.9.2018 06:30Pressmeddelande

Satori är ett begrepp inom zenbuddismen och är det japanska ordet för upplysning vilket är nära besläktat med ordet för insikt. Det beskriver ett tillstånd när man är nöjd och där man slutat jaga efter status och materiella ting. Istället fokuserar man på sådant som kan ge balans och njutning. Den här trenden passar därför perfekt med resor - oavsett om det är en resa där man förflyttar sig rent fysiskt eller en inre resa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum