Universitetssjukhuset Örebro

Resultat från forskning ger kvinnor bättre hjälp vid förlossningsskador

Dela

En graviditet påverkar kvinnans kropp både före och under själva förlossningen. Forskning visar att både graviditeten och förlossningen i olika grad kan bidra till problem med bäckenbotten efteråt. ”Vi såg att graviditeten påverkade risken för avföringsläckage mer än den vaginala förlossningen. Det är första gången vi kunnat se det i forskning”, säger forskaren Markus Jansson.

Forskaren Markus Jansson. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Markus Jansson. Foto: Elin Abelson.

Resultatet från Markus Janssons forskning presenteras i hans avhandling om förlossningsbristningar samt om hur graviditet och förlossning påverkar bäckenbottens funktion.

– Jag ville undersöka riskfaktorer för olika former av förlossningsbristningar och problem med bäckenbotten som kan uppstå efter att en kvinna har fött sitt första barn. De vanligaste komplikationerna är urininkontinens, avföringsinkontinens och framfall av slidans väggar eller livmoder, säger Markus Jansson, specialistläkare inom verksamhetsområde obstetrik och gynekologi samt tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Förlossning med sugklocka och ett stort barn var riskfaktorer för förlossningsbristningar hos kvinnan.

– Vi såg att både graviditet och förlossning i varierad grad bidrog till de olika symtomen från bäckenbotten. Det finns kvinnor som har en rädsla för avföringsläckage och därför istället vill ha kejsarsnitt. Att graviditeten i sig ökar risken för avföringsläckage samt att kejsarsnitt är förenat med andra allvarliga komplikationer talar för att istället leta efter andra sätt att förebygga avföringsläckage, säger han.

Risken för urinläckage vid ansträngning ökade både av graviditeten och av den vaginala förlossningen.

Ny vårdkedja och mer kunskap hos länets barnmorskor   

De nya forskningsresultaten har lett till ett nytt arbetssätt som etablerats inom Region Örebro län. En ny vårdkedja för förlossningsbristningar finns nu inom förlossnings- och mödrahälsovården.   

– Vi har strukturerat upp vårt omhändertagande av kvinnor som har genomgått en vaginal förlossning. Det är ett samarbete över flera verksamheter och vi har även utbildat våra barnmorskor så att de har fått mera kunskap för att genomföra undersökningar på kvinnor och hur de ska hänvisa vid besvär, avslutar han.

Vid frågor kontakta
Markus Jansson
Specialistläkare
Verksamhetsområde obstetrik och gynekologi
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: markus.jansson@regionorebrolan.se
Telefon: 070 – 970 95 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Markus Jansson. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Markus Jansson. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild
Markus Jansson, specialistläkare inom verksamhetsområde obstetrik och gynekologi. Foto: Elin Abelson.
Markus Jansson, specialistläkare inom verksamhetsområde obstetrik och gynekologi. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Badhuspersonal mer utsatt för ögon- och luftvägsproblem22.9.2022 12:55:00 CEST | Pressmeddelande

Simhallspersonal löper större risk att få problem med sina ögon och luftvägar efter en dag på jobbet jämfört med kontorsanställda, det visar forskning från Arbets- och miljömedicin. Resultatet har uppmärksammats av Folkhälsomyndigheten som slagit fast riktvärdet för ämnet trikloramin i simhallsluften för badhusbesökare. ”Jag hoppas att resultatet även kan leda till en bättre arbetsmiljö för de som arbetar i den här miljön”, säger forskaren Jessica Westerlund.

Nytt internationellt frågeformulär framtaget för hörselnedsatta24.8.2022 09:48:50 CEST | Pressmeddelande

Hörselnedsättning påverkar livet på olika sätt för den som drabbas. Eftersom nedsättningen i de flesta fall inte går att bota ligger fokus istället på hörselrehabilitering. Forskaren Elin Karlsson vid Audiologiskt forskningscentrum har tagit fram ett internationellt frågeformulär. ”Det nya frågeformuläret fokuserar på hur det fungerar för hörselnedsatta i deras vardagsliv”, säger hon.

Forskning visar att patienter söker ambulanssjukvård utan att behöva akutsjukvårdens resurser17.8.2022 12:35:18 CEST | Pressmeddelande

Årligen hjälper ambulanspersonalen ett stort antal patienter som söker akutsjukvård. Antalet som önskar hjälp av ambulanssjukvården ökar. ”Det är viktigt att det finns tillgängliga ambulansresurser när någon blir akut sjuk eller skadad. På samma sätt är det viktigt att hänvisningsbedömningarna som genomförs är patientsäkra”, säger Erik Höglund, ambulanssjuksköterska.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum