Region Örebro län

Reviderad plan för att återöppna BB i Karlskoga

Dela

Arbetet för att återigen kunna öppna förlossningen i Karlskoga går vidare. Vid dagens sammanträde godkände hälso- och sjukvårdsnämnden en reviderad plan för ett återöppnande i egen regi.

- Med utgångspunkt i hälso- och sjukvårdsdirektörens uppdaterade plan för att återöppna förlossningen i Karlskoga påbörjar vi nu ett långsiktigt arbete för att stärka förlossningsvården och vården av svårt sjuka nyfödda barn i Region Örebro län, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

För att återöppna förlossningen i Karlskoga krävs att Region Örebro län kan upprätthålla en patientsäker vård av akut sjuka nyfödda barn. Det innebär till exempel att det måste finnas ett team på Karlskoga lasarett som kan ge akut vård till ett nyfött barn och att det i länet finns en beredskap för transporter av de svårast akut sjuka nyfödda barnen.

För att säkerställa dessa kriterier krävs bland annat en barnläkarjourlinje och en gynekologjourlinje som båda är knutna till Karlskoga lasarett, fler barnmorskor och sjuksköterskor, ett kontinuerligt utbildningsprogram och ett neonatalt transportteam.

- Planen tydliggör vilka förutsättningar som krävs för ett återöppnande i Karlskoga och en tidsplan för genomförandet. Det är en längre och svårare väg än vi hade önskat oss. Men det är just nu den enda möjliga vägen för att vi ska kunna garantera att alla barn som föds i Region Örebro län får tillgång till vård utifrån behov, oavsett vilken förlossningsavdelning som mamman har vänt sig till, säger Karin Sundin.

Under förutsättningen att de bemanningsåtgärder som föreslås i planen kan realiseras är hälso- och sjukvårdsdirektörens bedömning att förlossningen i Karlskoga kan återöppnas tidigast år 2029.

Arbetet med att återöppna förlossningen i Karlskoga fortsätter sedan hälso- och sjukvårdsnämnden den 30 augusti i år avbröt upphandlingen av förlossningsverksamheten med hänsyn till att inga anbud hade kommit in under anbudstiden.

Kontakt

Karin Sundin, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-142 06 20

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, telefon: 019-602 37 00

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Karin Sundin
Karin Sundin
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum