Åklagarmyndigheten

Riksåklagaren överklagar en ogillad våldtäktsdom enligt den nya sexualbrottslagstiftningen

Dela

Hovrätten ogillade ett åtal om våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt där den tilltalade genomfört samlag med en person som sov och därför inte deltog frivilligt. Enligt hovrätten var det inte visat att den tilltalade haft uppsåt eller varit grovt oaktsam i förhållande till att den andre personen sov och inte deltog frivilligt i samlaget.

Omständigheterna i målet illustrerar en situation som torde vara relativt vanligt förekommande, nämligen att personer som inte tidigare haft sexuellt umgänge med varandra hamnar i samma säng efter intag av alkohol eller droger och att sexuella handlingar då förekommer. 

Införandet av sexualbrottslagstiftningen som bygger på frivillighet syftar till att tydliggöra att varje människa har en ovillkorlig rätt till personlig och sexuell integritet och sexuellt självbestämmande Lagstiftaren har ansett att man måste ställa höga krav på att den som genomför sexuella handlingar med någon som är passiv eller ger dubbeltydiga signaler verkligen förvissar sig om att den andra personen deltar frivilligt.

Enligt lagstiftaren ska det också i vissa särskilt klandervärda fall räcka med att den som genomför samlag borde ha insett att den andra personen inte deltog frivilligt (så kallad omedveten oaktsamhet). Uttalandena i förarbetena är dock relativt knapphändiga i detta avseende. Det finns heller inga direkta uttalanden om hur prövningen ska göras och när omedveten oaktsamhet kan anses straffbar. Enligt riksåklagarens uppfattning är det därför av stor vikt för ledning av rättstillämpningen att Högsta domstolen bland annat uttalar sig om detta.

 

Överklagandet (pdf, nytt fönster)


Kontakt

My Hedström, byråchef på Åklagarmyndighetens rättsavdelning.
010-562 50 27

Presstjänsten
010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Fem män begärs häktade för synnerligen grovt narkotikabrott i Vallentuna7.7.2020 10:09:43 CESTPressmeddelande

I fredags kväll gjordes ett beslag av en stor mängd narkotika i Vallentuna i norra Stockholm. Fem män greps av polis och anhölls av åklagare under lördagen på sannolika skäl misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. Åklagare har nu begärt de misstänkta häktade vid Attunda tingsrätt. Häktningsförhandlingarna hålls i dag tisdag och beräknas vara avslutade strax efter klockan 15. Åklagaren är tillgänglig för kommentarer på telefon efter den sista förhandlingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum