EFN Ekonomikanalen

Riksbanken dumpar investeringar efter EFN:s avslöjande

Dela

Efter EFN:s avslöjande har Sveriges centralbank sålt av stora delar av sina mest klimatfientliga investeringar.

Industrier. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Industrier. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.

Riksbanken har meddelat att den avyttrar investeringar i ett antal delstater och provinser i Australien och Kanada. De här regionerna lämnar höga klimatavtryck vilket har legat till grund för beslutet om att sälja investeringarna. 

Riksbanken ska från och med nu ta hänsyn till hållbarhetsaspekter vid investeringar i valutareserven. EFN uppmärksammade redan i april 2018 att centralbanken hade klimatfientliga investeringar.

”Vi har tittat på frågan under en längre tid även om det är först nu i år som vi konkret gjort någonting”, säger Heidi Elmér, chef för avdelningen för marknader på Riksbanken.

Joseph Stiglitz, nobelpristagare och professor i nationalekonomi, menar att centralbanker har ett ansvar att investera etiskt. Om de väljer tveksamma regioner bör de kontrollera vilka investeringar som faktiskt omfattas i valutareserven, enligt Stiglitz. 

Emma Sjöström, forskare inom hållbar finans på Handelshögskolan i Stockholm, Staffan Hansén, vd för SPP, och Magnus Billing, vd för Alecta, tycker alla att det är mycket viktigt att Riksbanken föregår med gott exempel när det gäller att investera klimatsmart.

Riksbanken har fortfarande kvar en del investeringar i australiensiska och kanadensiska statsobligaioner, men har alltså sålt de som finns i de mer klimatfientliga delstaterna och provinserna.

Se hela reportaget här (5:16 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Industrier. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Industrier. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, alla våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum