Transportföretagen

Riksdagen röstade för dimensionering av gymnasieskolan – en milstolpe!

Dela

I dag röstade riksdagen för en dimensionering av gymnasieskolan. Genom en dimensionering vill politiken att gymnasieskolans utbildningar i större utsträckning ska spegla arbetsmarknadens behov. Omröstningen har föregåtts av en omfattande utredning där Transportföretagen varit mycket aktiv de senaste tre åren.

Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning Transportföretagen
Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning Transportföretagen

- Vi har från start haft en positiv inställning till dimensioneringsfrågan. Huvudsakligen på grund av att gymnasieskolan idag erbjuder utbildningar som inte efterfrågas på arbetsmarknaden och/eller att antalet elever i många utbildningar kraftigt överstiger arbetsmarknadens behov, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

- Att ett dimensioneringssystem kommer på plats är viktigt för att undvika resultat som ingen vill se, dvs att eleverna utbildas till arbetslöshet, att näringslivets rekryteringsbehov inte tillgodoses och att samhällskostnaderna därmed successivt växer. Bland annat innebär riksdagens beslut att kommunerna ska samverka med minst två andra kommuner om planering, dimensionering och erbjudande av utbildning i ett samverkansområde.

- Att vi får en dimensionerad gymnasieskola innebär inte med automatik att fler elever söker sig till gymnasieutbildningar som leder till karriärer i transportnäringen. Vi måste därför fortsatt jobba för attraktiviteten. Men det är vår förhoppning att en dimensionerad gymnasieskola, på grund av branschens stora rekryteringsbehov, ska innebära ett ökat antal elevplatser riktade till transportnäringen. Nu ser vi fram emot en konstruktiv dialog med myndigheterna som ska ansvara för implementeringen av det nya dimensioneringssystemet. Ett viktigt och spännande arbete väntar, avslutar Caj Luoma.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2023 och tillämpas första gången i fråga om utbildning som påbörjas 2025.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning Transportföretagen
Caj Luoma, chef Kompetensförsörjning Transportföretagen
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Transportföretagen Flyg välkomnar EU-stöd för produktion av fossilfritt flygbränsle i Sverige20.1.2023 11:37:15 CET | Pressmeddelande

Flygets omställning står på flera ben och teknikspår, men främst handlar det om att snabba på bränslebytet från fossilt till fossilfritt flygbränsle, så kallat SAF Sustainable Aviation Fuel. Vattenfall, Shell, LanzaTech och SAS driver det svenska projektet HySkies som har målet att 2027 starta världens första storskaliga produktion av syntetiskt hållbart flygbränsle (SAF) i Sverige. Nu står det klart att EUs innovationsfond kommer att stödja projektet med drygt 80 miljoner euro. Ett eventuellt investeringsbeslut fattas senare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum