Norrköpings kommun

Riksdagens talman inviger utställning om allmän och lika rösträtt

Dela

Ja, må den leva! är en utomhusutställning som visas runt om i landet under 2021. Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. En berättelse om folkrörelser och politiker som format vår demokrati. Måndag den 19 april invigs utställningen på Tyska torget i Norrköping av Riksdagens talman Andreas Norlén (M).

Foto:Riksdagsförvaltningen
Foto:Riksdagsförvaltningen

Med anledning av covid-19 och den ökande smittspridningen sker invigningen med endast mycket få personer närvarande. Media är därför välkomna att närvara via en digital länk och har via länken också möjlighet att ställa frågor efter invigningen. Bilder från invigningen skickas vid förfrågan till deltagande media.

Vänligen kontakta Anne Olofsson, koordinator/sakkunnig på kommunens utrednings- och utvecklingsenhet om ni önskar delta för att få tillgång till länk. Kontaktuppgifter finns nedan.

Medverkande: Andreas Norlén (M), riksdagens talman, Maria Sayeler (S), ordförande kommunfullmäktiges presidium och Anne Olofsson, koordinator/sakkunnig, utrednings- och utvecklingsenheten.

Datum: måndag 19 april
Tid: klockan 10:30 Invigningen tar cirka 15 minuter och sedan har media möjlighet att ställa frågor.
Plats: digitalt via Zoom

Information om Ja må den leva!:
För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Många människor var engagerade i det som har beskrivits som 1900-talets viktigaste reform. De första demokratiska riksdagsvalen ägde rum 1921 och de första kvinnorna tog plats i riksdagen 1922. Under åren 2018–2022 uppmärksammar riksdagen demokratins genombrott i vårt land genom ett fyra år långt demokratijubileum.

Utställningen på Tyska torget pågår mellan den 19 april och 16 maj.

Mer information om demokratijubileet finns på firademokratin.riksdagen.se

Kontakt:
Marie Sayeler (S)
Titel: ordförande kommunfullmäktiges presidium
Telefon: 072- 462 56 00

Anne Olofsson
Titel: koordinator/sakkunnig utvecklings- och utredningsenheten
Anmälan till pressträff: anne.olofsson@norrkoping.se

Frågor om utställningen: 011-15 11 20

_______________________________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 072- 597 09 00

Bilder

Foto:Riksdagsförvaltningen
Foto:Riksdagsförvaltningen
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Sammanfattning av Norrköpings kommuns arbete i samband med covid-19 vecka 1730.4.2021 13:58:14 CEST | Pressmeddelande

Norrköpings kommun arbetar med fortsatt beredskap för att förhindra och hantera eventuell smittspridning samt andra konsekvenser av coronapandemin. Här följer en sammanfattning av kommunens arbete under vecka 17. Läget är allvarligt och kommunen vill uppmana alla att handla ensamma, hålla avstånd, följa restriktioner och rekommendationer samt stanna hemma vid minsta symtom.

Första bygglovet godkänt för Norrköpings nya stadsdel Inre hamnen26.4.2021 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det första bygglovet för Inre hamnen godkänt. Det är HSB Östra med en tomt i centrala delarna av området som är först ut av de nio aktörer som valts ut för att utveckla stadsdelen i den första etappen. Det innebär att Norrköping nu tar ytterligare ett steg framåt i utvecklingen av en ny levande och nytänkande stadsdel. Under slutet av 2021 planeras bygget av de första bostäderna i kvarteret komma igång.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum