RF/SISU

Riksidrottsförbundet leder Sveriges deltagande i internationellt projekt mot matchfixing

Dela

Sverige har valts ut för att delta i EU-projekt för att motverka matchfixing. Riksidrottsförbundet ansvarar för samordningen för svensk del – där bland annat Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten kommer att medverka.

– Uppgjorda matcher, matchfixing, är ett stort hot mot tävlingsidrottens framtid. Eu -projektet ger oss en möjlighet att höja kunskapen hos myndigheter i Sverige om manipulation av idrott och dess koppling till kriminalitet och den samhällsproblematik som är en del av utmaningarna. Vi får också nyttja internationell kompetens och möjlighet att samverka över nationsgränser vilket innebär att vi kan ta i med hårdare nypor framöver när idrotten hotas, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

INtegriSportNext är ett av EU sanktionerat projekt med syfte att motverka manipulation, matchfixing, kopplat till kriminalitet inom idrott. Bakomliggande organisation vad gäller projektet är det internationella CSCF- Foundation for sports integrity. Att Riksidrottsförbundet har det samordnande ansvaret visar på hur idrottsrörelsen under en längre tid tagit hotet på största allvar och aktivt arbetat och samverkat för att med kraft motverka förekomsten av fusk och kriminalitet.

– Polismyndigheten ser fram emot att bidra med de erfarenheter inom matchfixning som vi samlat på oss sedan 2012. Bland annat erfarenheter från utredningarna bakom de tre fällande domarna som finns inom matchfixningsområdet i Sverige. Vi välkomnar detta tillfälle till erfarenhetsutbyte för att ännu bättre kunna bekämpa denna allvarliga kriminalitet, säger Per Engström, sektionschef på Nationella Operativa Avdelningen, Polismyndigheten.

De senaste åren har ett flertal fall med manipulerade idrottsresultat, med spel på desamma, upptäckts. Företeelsen strider mot svensk idrotts grundläggande värderingar som integritet, rent spel och respekt för andra. Om idrottstävlingar eller delar av idrottstävlingar är uppgjorda blir idrotten i en förlängning inte längre intressant. 

– Vi kommer att ännu mer kunna vässa vårt eget arbete och samverkan med Åklagarmyndighet och Polismyndighet i och med att Sverige och Riksidrottsförbundet valts ut för projektet vilket känns oerhört viktigt, säger Jakob Uddeholt, samordnare matchfixing Riksidrottsförbundet.

Länk till INtegriSportNext hemsida om projektet

Länk till Riksidrottsförbundets arbete mot matchfixing

Länk till MIn match - information om utbildning, reglemente och möjlighet att anmäla misstankar om matchfixing - anonymt.  

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Jakob Uddeholt
Samordnare matchfixing Riksidrottsförbundet
08-699 60 18

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum