Riksteatern

Riksteatern Crea till FNs högkvarter i Genève under internationella dagen för teckenspråk

Dela

23 september är det International Day of Sign Languages. FN i Genève kommer att uppmärksamma dagen med teman om döva flyktingar i samarbete med World Federation of the Deaf, WFD. I samband med det har Riksteatern Crea bjudits till FN:s högkvarter för att under 15 minuter läsa delar av pjäsen Hem som handlar om döva personer på flykt.

Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg

– Det är en ära för oss på Riksteatern Crea att kunna bidra med en sådan viktig och verklighetsbaserad pjäs, säger Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Pjäsen Hem som sattes upp av Crea 2019 är skriven av Maja Lidbrink och regisserades av Mindy Drapsa. I föreställningen möter publiken döva personer som har flytt sitt ursprungsland på grund av krig och konflikter men också språklig deprivation, kulturellt folkmord och fördomar.

Teckenspråk var länge ett förbjudet språk och rätten till att erkänna svenskt teckenspråk var en kamp som pågick i flera decennier. 1981 erkändes svenskt teckenspråk som döva personers modersmål i Sverige.

Skådespelarna Amina Ouahid och Vivian Cardinal har fått uppdraget att läsa ur manuset i FN.
Kontakter

Bilder

Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Hem. Fotograf: Mikael Sundberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Odysseus irrfärd hem aktualiseras när den kritikerrosade regissören Christiane Jatahy sätter upp det klassiska eposet utifrån flyktingens perspektiv i en unik samproduktion med Riksteatern23.9.2022 09:20:28 CEST | Pressmeddelande

Antikens epos Odysséen, blir återigen angelägen när människor i pågående flyktingkatastrofer från världens olika hörn möter skådespelarna i salongen i den internationella kritikersuccén O Agora Que Demora – En stund som dröjer. Efter att ha behövt ställa in turnén med Riksteatern våren 2021 i Sverige till följd av pandemin får nu verket äntligen Sverigepremiär.

Minnen, drömmar och frihetens villkor när Sissela Kyle regisserar Tjechovs Tre systrar som åldrande kvinnor19.9.2022 10:26:35 CEST | Pressmeddelande

Vad hände med Olga, Masja och Irina? Besannades deras drömmar om kärlek, frihet och ett bättre liv? Här får vi möta Anton Tjechovs Tre systrar igen, en hel del år äldre, i en nyskriven och fristående pjäs av Sofia Fredén, i regi av Sissela Kyle. På scen ser vi Maria Kulle, Jessica Liedberg, Siw Carlsson och Emil Almén. Premiär den 29 september i Årsta.

Premiär 30 september, Stockholm: Hoota- mästaren Amer Hlehel tar oss igenom ett verk om hur människan kompromissar med sin medmänsklighet15.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Riksteatern presenterar en av mellanösterns mest kända skådespelare, den kritikerhyllade dramatikern, regissören och skådespelaren Amer Hlehel. Han medverkar själv och har även skrivit manus till föreställningen Hoota som åker på turné med Riksteatern i höst. Det blir en gripande pjäs om människans kreativitet för att överleva.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum