Tullverket

Riktad operation mot smuggelvapen och explosiva varor

Dela
Vapen, bangers, knivar och narkotika. Det blev resultatet när Tullverket i en riktad operation granskade postflödet i mitten av november. Insatsen var en del i en internationell operation mot smugglingen av vapen och explosiva produkter som Europol genomför varje år.
Tysktillverkad gaspistol som Tullverket tog i beslag under operation Armstrong VII den 16-20 november 2020. Foto: Tullverket
Tysktillverkad gaspistol som Tullverket tog i beslag under operation Armstrong VII den 16-20 november 2020. Foto: Tullverket

Kriminella använder i allt större omfattning post- och speditionsföretag för att smuggla in vapen och andra olagliga varor. Tullverket har därför ökat kontrollen av den smuggelvägen. Den 16-20 november deltog också Tullverket i den internationella kontrollinsatsen Armstrong VII. Operationen är en del av Europol-samarbetet och fokuserar på det så kallade post- och kurirflödet. Syftet med insatsen var att upptäcka smuggling av vapen och explosiva produkter, så kallade explosiver, som skickas i paket.

- Det är en prioriterad uppgift för Tullverket att bekämpa införseln av vapen och explosiva varor. Genom att medverka i Armstrong-insatserna kan vi få en fördjupad bild av smuggelriskerna i de olika paketflödena, säger Martin Petersson, tillträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning.

Många explosiva varor beslagtogs
Under den fem dagar långa operationen beslagtog Tullverket fem vapen (start- och gasvapen, kolsyrevapen samt elchockvapen), ett 50-tal andra farliga föremål (knivar, pepparsprej och batonger) samt nästan 2 300 explosiva varor, varav många var så kallade bangers med varierande sprängstyrka.

- Ett tiotal av de bangers som beslagtogs av oss var extra kraftfulla och av just den sort som använts vid ett flertal sprängningar i landet. Vid insatsen gjorde vi också flera beslag av narkotika, säger Martin Petersson.

Utnyttjar olika lagstiftning
Smugglingen av vapen i paketförsändelser har blivit ett allt större problem inom EU. Kriminella utnyttjar skillnader i medlemsländernas lagstiftning för start- och gaspistoler som enkelt kan byggas om till skarpa skjutvapen. Start- och gasvapen är tillståndspliktiga i Sverige men kan köpas fritt i ett flertal EU-länder. Vapnen köps direkt från återförsäljare i länder där det är lagligt och skickas med paket eller hämtas på plats för att sedan smugglas in i landet. Hittills i år har Tullverket beslagtagit 48 start- och gaspistoler vilket är mer än en dubblering jämfört med 2019 då 22 stycken beslagtogs.

Förekomsten av ombyggda start- och gasvapen bland kriminella har ökat markant i Sverige de senaste åren.

- Sverige är ett av de länder som aktivt försöker stoppa den här vapentrafiken och operation Armstrong kom ursprungligen till efter initiativ från oss och Storbritannien, säger Martin Petersson.

Skärpa lagar
Den som för in tillståndspliktiga vapen eller explosiver till Sverige utan tillstånd kan dömas för smuggling. Sedan den 1 december i år är dessutom smuggling av vapen och explosiver egna brottsrubriceringar, med följd att straffen för dessa brott skärpts. Exempelvis har grov vapensmuggling ett minimistraff på två års fängelse, vilket ska jämföras med att minimistraffet för grov smuggling är sex månader i fängelse.

- Lagändringen ger oss bättre möjligheter att utreda och lagföra individer som smugglar vapen och explosiver, det är mycket positivt. Förhoppningsvis kan det dessutom ha en förebyggande effekt, avslutar Martin Petersson.

För mer information kontakta Tullverkets presstjänst: 0771–450 590

Nyckelord

Bilder

Tysktillverkad gaspistol som Tullverket tog i beslag under operation Armstrong VII den 16-20 november 2020. Foto: Tullverket
Tysktillverkad gaspistol som Tullverket tog i beslag under operation Armstrong VII den 16-20 november 2020. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Bilder på tidigare beslag av den kraftigaste formen av bangers av typen Cobra. Arkivbild: Tullverket
Bilder på tidigare beslag av den kraftigaste formen av bangers av typen Cobra. Arkivbild: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 100, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter6.3.2024 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 202314.2.2024 09:59:12 CET | Pressmeddelande

Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye