Lantbrukarnas Riksförbund

Rimligare artskyddsbestämmelser – men många problem kvarstår

Dela
LRF ser positivt på regeringens förändring av artskyddförordningen men anser att fler förändringarna inte innebär någon långsiktig lösning för skogsägarnas problem.
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.

Artskyddsförordningen har tidigare inneburit att alla fågelarter haft ett lika strikt skydd som de allra mest sällsynta arterna i Sverige. Genom förändringen försvinner de mycket långtgående förbuden att påverka fåglars fortplantningsområden och viloplatser. Oavsiktliga skador och störningar på fåglar orsakade av jord- och skogsbruk bör nu inte heller ses som förbjudna. Regeringen gör dock inga förändringar kring de nationellt fridlysta arterna så som knärot som inneburit många förbud för skogsbruket.

- Det är bra, och helt nödvändigt att man skiljer bestämmelserna kring fåglar från de oftast sällsynta arter som finns i livsmiljödirektivet och som oftast behöver skyddas. Nu kommer inte skogsägare hindras från att bruka sin skog när det förekommer vanliga fåglar som inte påverkas nämnvärt av skogsbruket, säger Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.

Regeringen har tidigare gett ett uppdrag till myndigheterna kring artskyddet och aviserat kommande förändringar i miljöbalken. Då kommer sannolikt skogsägares rätt till ersättning vid artskyddsintrång hanteras.

Paul Christensson fortsätter:

- Man har bara löst en del av problemen och artskyddet innebär fortsatt stora osäkerheter. Det är nu viktigt att skogsägare inte ska behöva gå till domstol för att få sin grundlagsskyddade ersättning. Skogsägare ska heller inte tvingas att bevisa rätten att bruka sin egen skog genom omfattande och kostsamma inventeringar.

- Regeringen behöver även förändra reglerna för de nationellt fridlysta arterna som ursprungligen skyddades för att undvika att de plockades. Många av de arterna är i själva verket inte hotade och det är inte rimligt, varken för staten eller den enskilde, med förbjud mot skogsbruk för arter som finns på miljontals platser i landet.

- När skogsbruk förbjuds till följd av enskilda artförekomster innebär det mindre resurser till att bevara natur med verkliga naturvärden. Ett alltför långtgående artskydd kan därför försvåra god och effektiv naturvård. Det motverkar dessutom skogsägares egen vilja till naturvårdsinsatser.

Nyckelord

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Paul Christensson, ordförande LRF Skogsägarna.
Ladda ned bild

Om

Lantbrukarnas Riksförbund
Lantbrukarnas Riksförbund
Franzéngatan 1
11251 Stockholm

010-1844000https://www.lrf.se/

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket 

www.lrf.se

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Enskilda vägar säkrar maten och energi – även i framtiden?15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag behöver Sverige landsbygdens enskilda vägar för att säkra att det finns mat på bordet och energi till de svenska hemmen. Nio av tio lantbrukare i Sverige bedriver sin verksamhet längs en enskild väg och 90 procent av alla skogstransporter börjar där. Men ingen vet hur länge Sverige kan lita på dagens enskilda vägar. Det framkommer i Trafikverket inriktningsunderlag inför kommande infrastrukturproposition. Regeringen behöver i kommande infrastrukturproposition säkerställa den potentiella säkerhetsrisk som finns när det saknas data på dagens, och därmed framtidens, tillstånd för Sveriges största vägnät.

LRFs ekonomi fortsatt stabil - sår för ökad tillväxt12.4.2024 10:47:37 CEST | Nyheter

LRF-koncernens ekonomi är fortsatt stabil och redovisar 2023 ett resultat efter skatt på -77 Mkr. Det är en stark återhämtning jämfört med 2022 när resultatet landade på -665 Mkr. Bakom 2023 års resultat ligger positiv finansavkastning och ett betydande resultatlyft i LRF Samköp. Samtidigt påverkas resultatet tydligt av en extraordinär inflationsrelaterad uppräkning av LRFs pensionsskuld om hela 163 Mkr.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye