Stockholms stad

Rinkeby förvandlas med mosaik

Dela

14 feriearbetande ungdomar i Rinkeby-Kista skapar under vecka 24-26 ett offentligt konstverk i gångtunneln vid Svennebygången under Hjulstavägen. Deras personliga bilder fyller väggarna i form av en stor mosaik med färger hämtade från närområdet. Temat för verket är förvandling och projektet genomförs som en del i att Rinkeby firar 50 år.

Joel ser till att trädset växer fram. Foto: Cristina Blendea
Joel ser till att trädset växer fram. Foto: Cristina Blendea

Förutom ökad delaktighet i sitt närområde ger projektet ungdomarna möjlighet att prova på ett arbete inom kultur och media. De skapar digitala förlagor till verken med hjälp av iPads. Förlagorna skissas sedan som riktlinjer och verket växer fram. Ungdomarna behöver inte ha tidigare erfarenhet av arbete med kakel eller mosaik utan de lär sig processen under arbetet. De går därifrån med nya konstnärliga- och hantverkskunskaper.

Projektet handleds av mediepedagoger från Unga Berättar - Kulturskolan Stockholm och genomförs på uppdrag av Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning. Unga Berättar har sedan 2013 handlett feriearbetande ungdomar i arbetet med att skapa offentlig konst. Tidigare verk syns bland annat i Bagarmossens centrum, i Björkhagen, på pelarna bakom Fältöversten samt i Hagsätra och Tensta.

”Jag har lärt mig hur mosaik fungerar, trodde inte det skulle vara så många steg. Det är också kul att umgås med så många människor och alla går igenom samma process.”

- Nafisa, Feriearbetare, Rinkeby-Kista

Välkommen att besöka platsen under vecka 26 för att se verket växa eller vid vernissagen torsdag 1 juli kl. 16.00-18.00. För frågor vänligen kontakta Cristina Blendea, 076-123 18 52, cristina.blendea@edu.stockholm.se

Om Unga Berättar
Unga Berättar är en verksamhet inom Kulturskolan Stockholm. Vårt mål är att stärka barn och ungas delaktighet i samhället. Metoden skiftar beroende på projekt men vi utgår alltid från den personliga berättelsen.

Hos oss hörs barn och ungas röster genom digitala berättelser, filmer, fotografier eller andra kreativa uttryck. Deltagarna involveras i hela processen på riktigt och på ett lustfyllt sätt.

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Joel ser till att trädset växer fram. Foto: Cristina Blendea
Joel ser till att trädset växer fram. Foto: Cristina Blendea
Ladda ned bild
Pankaj förbereder en skärva för montering. Foto: Cristina Blendea
Pankaj förbereder en skärva för montering. Foto: Cristina Blendea
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum