Svenska Orienteringsförbundet

Risby och Bergman vinnare på Gotland – tajt inför jaktstartsfinalen

Dela

SWEDISH LEAGUE. Lisa Risby vann lördagens långdistans på norra Gotland före Sara Hagström, vilket innebär att Hagström genom sin andraplats seglar upp i ledning inför söndagens jaktstartsfinal. Tätt bakom jagar Järlas Karolin Ohlsson. På herrsidan tog Gustav Bergman hem ytterligare en Swedish League-delseger, vilket bäddar för ett drömläge vid morgondagens avgörande med god marginal till närmsta löpare.

Gustav Bergman, Ravinen. FRI BILD.
Gustav Bergman, Ravinen. FRI BILD.

Othemars på norra Gotland är tävlingsplatsen för helgens finalrunda av Swedish League, som inleddes med långdistans på lördagen. På damsidan visade Kåres Lisa Risby fin form och var först vid samtliga radiopasseringar.

– Det kändes bra. Det är min första Swedish League-delseger så det känns jättekul. Jag har sprungit ett bra lopp hela vägen och vågat vara offensiv men också stannat upp när det har blivit tufft, säger Lisa Risby som i och med dagens seger går ut som tredje löpare vid söndagens jaktstartsfinal.

– Det ska bli kul. Jag känner att jag har mycket i kroppen så det gäller att också hålla ihop det i huvudet så blir det nog bra. Jag ska försöka komma i kapp, fortsätter Risby som går ut 2 minuter och 24 sekunder efter ledning.

Risbys segermarginal vid lördagens långdistans blev 14 sekunder till Göteborgs Sara Hagström.

– Målet var att springa bra i dag och det har jag gjort. Så det känns skönt. Sen var det ju lite besvärligt att det bara var 14 sekunder till förstaplatsen. Den där 300-poängen hade varit go att ha inför morgondagen, säger Sara Hagström som i och med dagens andraplats går ut i 36 sekunders ledning vid söndagens final.

– Det känns ändå skönt. Jag vill gärna springa själv i det läget, och 36 sekunder är ändå en del tid. Jag hoppas att jag ska kunna hålla undan det. Det blir nog spännande för folk att följa, men nervöst för en själv, fortsätter Hagström som närmast kommer att jagas av Järlas Karolin Ohlsson.

– Jag jagar hellre än går ut först, så jag tänker att det blir bra. Det gäller att bara hålla ihop orienteringen. Sen får vi se hur långt det räcker, säger Järlas Ohlsson.

Trea vid lördagens långdistans blev Stora Tunas Marie Olaussen, +3.47 efter Lisa Risby.

Bergman imponerar

På herrsidan fortsätter Ravinens Gustav Bergman visa klass, som på lördagen vann sin femte Swedish League-deltävling av sex möjliga.

– Jag är nöjd men jag la tre minuter mot slutet, så det är jag inte nöjd med. Så ska man inte göra här på Gotland, att tänka att man har koll fast man bara har 90 procent koll. Det räcker inte, säger Bergman vars segermarginal blev 1 minut och 58 sekunder till Kåres Isac von Krusenstierna.

Ravinenlöparens imponerande resultat genom hela säsongen har gett bästa utgångsläge vid söndagens final. Bergman går ut i ledning med hela 3 minuter och 36 sekunder till närmsta löpare; Isac von Krusenstierna.

– Det känns tryggt. Sen får vi se. Mycket kan hända på Gotland. Det såg man inte minst i dag när jag la tre minuter på en kontroll. Men förhoppningsvis ska det vara ett ensamlopp hela vägen, säger Bergman.

På tredje plats kom Anton Johansson, Orion, +2.57.

Resultat Swedish League, långdistans:

Damer, 13 490 m: 1) Lisa Risby, Kåre, 1:14:57. 2) Sara Hagström, Göteborg, +0:14. 3) Marie Olaussen, Stora Tuna, +3:47. 4) Helena Karlsson, Lidingö, +3:59. 5) Helena Bergman, Ravinen, +6:37. 6) Ellinor Tjernlund, Tisaren, +6:42.

Herrar, 18 290 m: 1) Gustav Bergman, Ravinen, 1:24:35. 2) Isac von Krusenstierna, Kåre, +1:58. 3) Anton Johansson, Orion, +2:57. 4) Simon Hector, Snättringe, +3:38. 5) Jonas Gustafsson, Kåre, +7:59. 6) Jens Rönnols, Järla, +8:10.

I juniorernas Swedish League går Stora Tunas Viktor Svensk (H20) och Renens Hanna Lundberg (D20) ut i ledning vid söndagens jaktstart.

Poängställning och jaktstartstider inför söndagens jaktstartsfinal, seniorer:

https://eventor.orientering.se/Standings/View/Series/986?scoreMode=Time

Poängställning och jaktstartstider inför söndagens jaktstartsfinal, juniorer:

https://eventor.orientering.se/Standings/View/Series/987

Bilder

Gustav Bergman, Ravinen. FRI BILD.
Gustav Bergman, Ravinen. FRI BILD.
Ladda ned bild
Lisa Risby, Kåre. FRI BILD.
Lisa Risby, Kåre. FRI BILD.
Ladda ned bild

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum