Motormännen

Risk för dyra motorskador i Volvo

Dela

Flera av Volvos modeller har motorer som oväntat kan gå sönder, med höga reparationskostnader som följd. Om motorns multirem slits av kan den trassla in sig i kamremmen, vilket i värsta fall leder till motorhaveri.

– Bilägaren riskerar att drabbas av höga reparationskostnader på grund av en dålig motorkonstruktion, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

På de flesta bilmotorer sitter kamremmen väl skyddad, ofta helt inkapslad. Vid sidan om kamremmen sitter vanligtvis motorns multirem, eller drivrem, som driver exempelvis styrservopump, kompressor till luftkonditionering och generator.

Oavsett bil kan det hända att drivremmen går av på grund av slitage eller annat fel. Det som är särskilt problematiskt i Volvos modeller är att den trasiga drivremmen kan komma i kontakt med kamremmen, eftersom den inte sitter helt skyddad. Om kamremmen slits ur sitt läge innebär det ofta ett totalt motorhaveri.

Att ett mindre fel resulterar i så omfattande följdskador är mycket ovanligt och knappast något som en bilägare förväntar sig.

– Bilägarna har ingen chans att förutse konsekvenserna och blir upprörda eftersom de har tagit hand om bilen och gjort service enligt Volvos rekommendationer, säger Carl-Erik Stjernvall.

I en kommentar till Motormännen skriver Volvo att frivillig ersättning från deras sida i form av goodwill avgörs från fall till fall. Om felet har uppstått kort efter köp av bilen från en bilhandlare kan det i vissa fall vara möjligt att reklamera.

Läs mer om felet, ta del av Volvos svar, och om vad man kan göra som bilägare på motormannen.se/volvofel

Vad Motormännen erfar omfattar problematiken framförallt Volvos motorfamilj ”D5”, vilken enligt Volvo Cars sitter i bilmodellerna S60, V60, XC60, V70, XC70, C70, S80 och XC90 av årsmodell 2001–2016.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Hållbar HVO – ett viktigt bränsle i omställningen29.3.2019 06:30:00 CETPressmeddelande

Sverige måste tydligare befästa positionerna som föregångsland i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Samtidigt måste alla ges en chans att ställa om efter sina egna förutsättningar. Med rätt styrmedel har många av de bilar som redan rullar på våra vägar en naturlig plats i den förflyttningen. Hydrerade vegetabiliska oljor, HVO, är ett bränsle som kan komma att spela en viktig roll framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum