Naturskyddsföreningen

Risk för fyra förlorade år för klimat och natur - Naturskyddsföreningen kommenterar valresultatet

Dela

Naturskyddsföreningens granskningar inför valet visade att de flesta av partierna i det större regeringsunderlaget – M, SD och KD – har oroväckande låga ambitioner i klimat- och miljöpolitiken. L utgör ett undantag, men är också det minsta partiet. Det är mycket viktigt att Sverige inte tappar tempo i klimatomställningen nu, och att vi inte får fyra förlorade år i kampen mot naturkrisen. Naturskyddsföreningen skickar därför en miljöpolitisk att-göra-lista med 76 åtgärdsförslag till partierna, för att lyfta fram vad som behöver göras.

-          Vi är djupt bekymrade. M, KD och SD har varit bromsklossar för en ambitiös miljöpolitik under den gångna mandatperioden och lovar nästan ingenting framåt. Tvärtom har de sagt sig vilja göra det billigare att släppa ut klimatgaser, och de motarbetar ett stärkt skydd av värdefull natur. Klimat- och naturkrisen är här och nu, det får inte bli fyra förlorade år, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.

Samtidigt visar en Sifo-undersökning Naturskyddsföreningen beställt att det finns ett starkt stöd bland svenska folket för en tuffare klimat- och miljöpolitik, även bland de som röstar på M, KD, L och SD. Exempelvis i följande frågor:

“Det är viktigt att regeringen för en politik som bevarar naturen och den biologiska mångfalden”
M 79%
L 88 %
KD 86 %
SD 77 %

”Bidrag, stöd och skattelättnader ska inte ges till verksamhet som har stor påverkan på klimat och miljö”

M 60 %
L 60 %
KD 46 %
SD 53 %

”Skatterna borde höjas för verksamheter som har stor påverkan på klimat och miljö”
M 47 %
L 64 %
KD 47 %
SD 44 %

-          Väljarna är oroliga för klimatförändringarna och en stor majoritet vill ha en politik som bevarar naturen och den biologiska mångfalden. Nu hoppas vi att alla partier hörsamma väljarnas åsikter och oro. Det finns dessutom höga förväntningar på Sverige inför ordförandeskapet i EU, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

En miljöpolitisk att-göra-lista:
För att partierna ska inspireras till en kickstart i det gröna reformarbetet har Naturskyddsföreningen sammanställt en miljöpolitisk att-göra-lista med 76 förslag på åtgärder för kommande mandatperiod. Listan har skickats till samtliga riksdagspartier.
Se bilagan för att ta del av hela listan.

Kontakter

Dokument

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Dags för Miljövänliga veckan: Här anordnas lokala aktiviteter29.9.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

I över 30 års tid har Naturskyddsföreningen anordnat Miljövänliga veckan med olika teman om hur privatpersoner kan handla mer miljövänligt. I år uppmärksammas betydelsen av ekologisk frukost, där syftet är att öka både affärernas utbud och konsumenternas efterfrågan. Flera av Naturskyddsföreningens lokala kretsar ordnar aktiviteter, såsom att genomföra butiksundersökningar och bjuda på ekofrukost. Kampanjen har även stor global spridning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum