Dagens Samhälle

Risk för lagbrott när kommuner använder utländska molntjänster

Dela

Sekretessreglerad information bör inte lagras i utländskt ägda molntjänster. Ändå gör sex kommuner och fyra regioner just det, visar Dagens Samhälles undersökning.


I november kom E-sams jurister med ett uttalande om molntjänster som rörde om ordentligt i Myndighetssverige. Sekretessreglerad information lagrad i tjänster som ägs av företag vilka lyder under ett annat lands lagstiftning får anses vara röjd, är deras bedömning.

Dagens Samhälle har frågat it-säkerhetsansvariga i både kommuner och regioner om deras användning av molntjänster. Sex kommuner och fyra regioner uppger att de lagrar sekretessreglerad information i molntjänster som ägs av utländska företag.

– Det är stor risk för att de bryter mot lagen om det är en amerikansk leverantör, säger Conny Larsson, advokat och expert på it-rätt. 

Ännu fler kommuner och regioner lagrar personuppgifter i molntjänster som ägs av utländska företag. 64 procent av kommunerna och 56 procent av regionerna uppger i enkäten att det sker hos dem.

Och användningen av molntjänster kommer fortsätta öka, visar enkäten. En majoritet av de tillfrågade, i regionerna så många som 90 procent, säger att de ser en ökning under det kommande året.

Dagens Samhälles enkät skickades till it-säkerhetsansvariga i samtliga kommuner och regioner. Svarsfrekvensen var 66 procent för kommunerna och 95 procent för regionerna.

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Kontakta mig om du vill ha tillgång till låsta artiklar på dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum