Afa Försäkring

Risk för långvarig sjukfrånvaro – minst skillnad mellan kvinnor och män i Gotlands län

Dela
Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att minst skillnad mellan kvinnor och män när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro finns i Gotlands län. I Dalarnas län är skillnaden mellan könen störst.
Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.

– Skillnaderna mellan länen kan delvis förklaras av skillnader i näringslivsstrukturen. Risken är beräknad efter var den sjukskrivna bor och inte utifrån var arbetsplatsen är belägen, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Minst skillnad mellan könen i Gotlands län

– Den minsta skillnaden mellan könen när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro 2020 var i Gotlands län, med drygt 6 sjukfall per 1 000 sysselsatta, säger Elin Henriksson.

Störst skillnad mellan könen i Dalarnas län

– Och den största skillnaden mellan könen när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro 2020 var i Dalarnas län, med mer än 16 sjukfall per 1 000 sysselsatta, säger Elin Henriksson.

Lägst risk för kvinnor i Gotlands län och högst risk för långvarig sjukfrånvaro för kvinnor i Dalarnas län

– Kvinnor hade 2020 fler långa sjukfall per 1 000 sysselsatta än män i samtliga län. Under 2020 var risken för kvinnor lägst i Gotlands län med 20,0 långa sjukfall per 1 000 sysselsatta. Högst risk för kvinnor hade Dalarnas län, med 31,1, säger Elin Henriksson.

– För män var risken högst i Gävleborgs län med 17,4 och lägst i Jämtlands län med 11,3.

–Totalt var risken för långvarig sjukfrånvaro i Sverige högst i Gävleborgs län med 23,2 sjukfall per 1 000 sysselsatta och lägst i Örebro och Gotlands län med 17,0 sjukfall per 1 000 sysselsatta, säger hon.

Mer information:

Statistiken är hämtad ur Afa Försäkrings årsrapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2022. Rapporten visar 2020 års siffror, då det är en eftersläpning i anmälningarna av försäkringsärenden.

Ladda ner och läs hela rapporten Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2022 på vår webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter

Se en presentation av årsrapporten på ett livesänt seminarium den 14 juni. Seminariet går även att se i efterhand på Afa Försäkrings webbplats. 

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter: afaforsakring.se/statistikrapporter

Kontakt:
Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 42 57, elin.henriksson@afaforsakring.se 
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se 

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild
Foto: Johnér bildbyrå.
Foto: Johnér bildbyrå.
Ladda ned bild
Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm.
Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa Försäkring. Foto: Adam Fredholm.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Afa Försäkring
Afa Försäkring



Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Följ Afa Försäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Afa Försäkring

Ökat inflytande över arbetet kan få äldre att jobba längre29.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Allt fler blir äldre i samhället. Det är en utveckling som påverkar de flesta branscher men särskilt tydligt är det i äldreomsorgen. Två forskningsprojekt har undersökt olika former av ökat inflytande över arbetsvillkor för ett hållbart och förlängt arbetsliv – och vilken betydelse medarbetarnas möjligheter till ökat inflytande kan ha. Välkommen att bevaka ett hybridseminarium den 9 februari där forskningen presenteras.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye