Arla

Risk för ökat matsvinn när många firar jul hemma

Dela

30 procent av all mat i Sverige kastas istället för att konsumeras. Och risken för matsvinnet ökar ännu mer när fler svenskar firar jul hemma. Matsvinn har en negativ påverkan på såväl klimatet som plånboken, vilket också är de två största drivkrafterna för konsumenterna att minska sitt matsvinn enligt en ny undersökning från Arla. Att frysa in överbliven mat är bästa tipset enligt experten, och julmat lämpar sig extra väl.

Tillväxten inom dagligvaruhandeln har gått upp under pandemin, och beräknas stiga ännu mer under december. Detta som ett resultat av att fler svenskar kommer att fira jul hemma. När mer mat köps är risken stor att även matsvinnet ökar.

För att vi i Sverige ska nå vårt mål om ett netto noll klimatavtryck till 2045 måste vi drastiskt minska matsvinnet. Något som är möjligt genom att bli bättre på att äta rester, laga nya rätter av det man hittar i kylskåpet, eller ge bort den mat som inte går åt. I en ny undersökning med 3 500 respondenter som YouGov gjort på uppdrag av Arla uppgav 50 procent att de brukar göra matlådor av sina matrester. Bland de svarande är pensionärerna bäst, de slänger minst mat och är duktiga på att laga nya maträtter av resterna.

”Pensionärerna är ett föredöme för minskat matsvinn i jul. Vi alla borde ta efter, inte bara för klimatet utan även för plånboken. Med andra ord är det en riktig win-win att minska sitt svinn. Att bli kreativ i köket och laga nya rätter på dina rester är ett bra sätt att få maten att både kännas ny och räcka längre”, säger Anna Ströberg, kock och matinspiratör på Arla.

I Sverige kastar vi runt 30 kilo mat och 26 liter dryck per person och år, vilket motsvarar cirka 6 000 kr rakt i soporna för en familj med två vuxna och två barn.

Arlas undersökning visar också att 46 procent undviker matsvinn av ekonomiska skäl, och 34 procent på grund av miljö- och klimatskäl.

Anna Ströbergs tre bästa tips för att minska matsvinnet i jul:

  1. Planera. Vilka rätter är viktiga för dig? Hur kan du anpassa recepten efter mindre sällskap? Har du något i frysen du kan äta upp redan nu så det finns mer plats för julmaten? Kan du handla redan nu?
  2. Frys in. I år vill vi minska trycket i matvarubutiker, och online. Mycket mat går att handla redan nu, tillaga och frysa in. Allt från nybakat bröd, färsk julskinka, Janssons frestelse, lax, grönkålspaj m.m. går att frysa. Och sen är det bara att ta fram och gratinera/värma på/tina direkt och servera. Det som inte går att frysa är främst sill, som kan bli lite mosig i köttet och inte så aptitlig.
  3. Matrester. För att maten ska hålla längre är det viktigt att förvara den rätt, gärna i kylen eller frysen när den inte står framme vid servering. Är det något du inte är sugen på att äta dagen efter? Frys in det. Är det något du tröttnat på att äta eller inte vet hur du kan tillaga? Använd vår receptgenerator ”Töm din kyl” som slumpar fram olika recept baserat på de ingredienser eller rester som finns i din kyl. På så vis är det lättare att bli kreativ och testa något nytt.

Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Arla under perioden oktober-november 2020. Totalt deltog 3 500 respondenter. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och län.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 9 700 mjölkbönder från Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Arla Foods är en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden med ett brett sortiment av mejeriprodukter av högsta kvalitet. Arla är också världens största producent av ekologiska mejeriprodukter.

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

Experterna har lägst påverkan på tonåringars matvanor – sociala medier och föräldrar största inspirationen20.1.2021 07:30:00 CETPressmeddelande

Svenska tonåringar upplever att föräldrar och sociala medier har störst påverkan på vad de äter. Minst inflytande har officiella riktlinjer, nutritionister och läkare. Tre av fyra ungdomar anser inte att Livsmedelsverkets rekommendationer är viktiga eller användbara. Det visar en undersökning bland 1 500 tonåringar i Sverige, Danmark och Finland som Ipsos gjort på uppdrag av Arla. Samtidigt har var femte svensk tonåring övervikt eller fetma.

Arla tar strid mot Konkurrensverket14.12.2020 15:57:35 CETPressmeddelande

När Arla 2018 upptäckte att ett fel begåtts av en enskild medarbetare i en upphandling kontaktade Arla Konkurrensverket i enlighet med reglerna för det s k eftergiftsprogrammet. Felaktigheten medförde ingen ekonomisk vinning för Arla och avsikten med eftergiftsprogrammet är att företag som upptäcker och rapporterar dessa felaktigheter till Konkurrensverket inte ska dömas till böter. Arla var transparenta och lämnade in handlingar till Konkurrensverket som nu används som mot Arla. Arla tar strid mot Konkurrensverket och anser att det inte var lagstiftarens avsikt med eftergiftsprocessen. Konkurrensverkets handlande riskerar dessutom att andra bolag inte kommer att våga vara lika transparenta som Arla.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum