Universitetssjukhuset Örebro

Risken att få hjärtinfarkt minskar om du är influensavaccinerad

Dela

Forskning visar att influensavaccination minskar risken att få hjärt- och kärlsjukdom. Den unika studien har pågått under fyra influensasäsonger. ”Dödsfallen minskade med 41 procent i den grupp som fick influensavaccin”, säger forskaren Ole Fröbert vid Universitetssjukhuset Örebro.

Influensavaccination, foto Elin Abelson.
Influensavaccination, foto Elin Abelson.

Varje år drabbas cirka 25 000 personer av hjärtinfarkt i Sverige. Det dör årligen 5 000 svenskar till följd av hjärtinfarkt.

Idag på kongressen European Congress of Cardiology presenterar Ole Fröbert de resultat som han och forskargruppen har kommit fram till. Kongressen samlar vårdpersonal från mer än 150 länder. Målet är att hjälpa människor att leva ett längre och hälsosammare liv.

Fler liv kan räddas

– Sedan tidigare har observationsstudier visat att influensavaccinet kan ha en skyddande effekt mot hjärtinfarkt. Genom den unika randomiserade IAMI-studien har det sambandet nu bekräftats. Vi har sett att det under influensaperioden dör fler människor till följd av hjärt- och kärlsjukdom, säger Ole Fröbert, professor och överläkare på hjärt-lung-fysiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Influensavaccinering är idag bara en allmän rekommendation till patienterna, inget som ingår som en självklar del i vården efter akut hjärtsjukdom.

– Vi kunde se att dödsfall av olika orsaker, antalet hjärtinfarkter och stentorsakade blodproppar minskade sammantaget med 28 procent i den vaccinerade gruppen jämfört med placebogruppen, säger han.

Studien IAMI, Influenza Vaccination after Myocardial Infarction, startade i oktober 2016 och har genomförts under fyra influensasäsonger. Ole Fröbert har lett studien och John Pernow, professor på Karolinska institutet, var styrgruppsordförande.

Den har genomförts i åtta länder, Sverige, Danmark, Norge, Lettland, Storbritannien, Tjeckien, Bangladesh och Australien. Totalt ingick 2571 patienter, varav 18 procent kvinnor deltog. Medelåldern på hela gruppen var 60 år.

Deltagarna i studien fick slumpmässigt antigen influensavaccination eller placebo inom 72 timmar efter ett kranskärlsingrepp eller en sjukhusvistelse. 

– Jag skulle önska att influensavaccinering ingick i vården efter akut hjärtsjukdom. Vi har sett att det kan rädda liv, avslutar Ole Fröbert.

Vid frågor kontakta
Ole Fröbert
Professor, överläkare
Hjärt-lung-fysiologiska kliniken
Universitetssjukhuset Örebro
Region Örebro län
Mail: ole.frobert@regionorebrolan.se
Telefon: 073 – 089 54 13

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Influensavaccination, foto Elin Abelson.
Influensavaccination, foto Elin Abelson.
Ladda ned bild
Forskaren Ole Fröbert. Foto: Elin Abelson.
Forskaren Ole Fröbert. Foto: Elin Abelson.
Ladda ned bild

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

El-behandling minskar förekomsten av självmord bland svårt deprimerade patienter enligt ny forskning från Örebro23.7.2021 12:27:24 CEST | Pressmeddelande

Många självmord beror på depression. Svårare depressioner har sedan mitten av 1900-talet behandlats med elektrokonvulsiv behandling (ECT), där nervsystemet stimuleras med elektrisk aktivitet. Det är väl känt att behandlingen kan ge symtomlindring och att en vanlig biverkan är tillfällig minnesstörning. Ny forskning vid Universitetssjukhuset Örebro visar nu att ECT minskar förekomsten av självmord vid svår depression.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum