Umeå kommun

Riskgrupper på Umeå landsbygd uppmuntras använda hemleverans

Dela

Smittspridningen av det nya coronaviruset gör att Folkhälsomyndigheten nu uppmanar alla över 70 år att undvika sådant som riskerar exponering för smitta, såsom att gå till butiken och handla mat. Boende på landsbygden som tillhör denna riskgrupp uppmuntras därför att nyttja möjligheten att få varor hemkörda av sin lokala butik. Leveranserna är antingen kostnadsfria eller max 20 kronor per gång för kunderna.

Umeå kommun erbjuder landsbygdsbutiker ett ekonomiskt stöd för att leverera dagligvaror till boende på landsbygden. Stödet, som kallas hemsändningsbidraget, har funnits i många år och syftar till att säkra en god varuförsörjning i hela kommunen. Det är ett effektivt stöd, finansierat av Umeå kommun och Region Västerbotten, som stärker servicen på landsbygden. 

Vem beviljas hemsändning?
För att få varor hemlevererade till sig ska kunden ha minst 3 km till närmsta butik, men undantag från avståndsregeln kan göras för de människor som av hälsoskäl inte själva kan ta sig till butiken. Boende på landsbygden och som tillhör gruppen 70+, utgör en riskgrupp för det nya coronaviruset, och därför kan hemsändning användas av dessa. Vänligen kontakta din lokala butik för att kolla om möjlighet och kapacitet till hemsändning finns, samt för att göra en beställning.

Läs mer om hemsändningsbidraget på www.umea.se/hemsandning

Nyckelord

Kontakter

Jennie Bergvall Kalén
Utvecklingsstrateg landsbygdsfrågor
Övergripande planering
090-16 14 74, 0735-24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum