Svenska Cykelförbundet

Rissveds tog tionde raka SM-guldet – nytt bra lopp av Gustafzzon

Dela
Jenny Rissveds är urstark den här säsongen. Efter att ha hoppat över XCO-loppet i världscupen i Andorra i sviterna av en lättare förkylning vann hon XCC-SM och övertygade stort i XCO-loppet i Järfälla där hon satte en otrolig svit på tio raka SM-guld.

Men en krävande bana solskrud är förstås lite krävande även för Jenny Rissveds som inte hade koll på den där rekordchansen just innan start. En av de största utmaningarna var att styra upp att få tillräckligt med dricka under loppet.

Linn Gustafzzon hade en knackig start på säsongen och mycket pollenproblem. Nu ser det betydligt bättre ut; bästa världscuploppet någonsin i XCO senast och nu länge rätt bra med i Jenny Rissveds världstopptempo, även om det skilde fyra minuter till sist.

SM XCO 2022 damelit

  1. Jenny Rissveds, Falu CK/Team 31
  2. Linn Gustafzzon, ML Sports Club/Team 31
  3. Emma Belforth, CK Master

Förbundskaptenen Petter Mattsson var på plats och kommenterade Team 31-uppvisningen så här:

"Jenny visar världsklass och dominerar stort. Från start till mål. Bakom gör Linn ett bra race och visar varför även hon är ute på världscupcirkusen."

Herrarnas XCO-uppgörelse, som avslutade ett fint MTB-SM i Järfälla, var extra allt. Det visade inte minst hur brutal elitidrott kan vara. Och hur spännande det kan bli när det blir en skräll…

…Oscar Lind hade SM-guldet under kontroll ute på sista rundan, när han punkterade - och Viggo Karlsson kunde passera. Här grattas Viggo direkt av Oscar som blev fyra i ett av tidernas mest dramatiska SM-lopp i XCO. Stort. Sedan var det nämligen en millimeterkamp om silvret där André Eriksson kunde se till att det blev dubbelseger till Varberg. 

Text och foto: Svenska Cykelförbundet, fria för publicering ange fotocred

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Klyver i vita tröjan, Forssell fyra och Lundmark femma – fin dag i Estland för bägge landslagen28.5.2023 13:45:34 CEST | Pressmeddelande

Det blev en fantastisk fin svenskdag under lördagen i estländska Tartu. Herrarnas andra etapp i Tour of Estonia avslutades med att att det blev dubbelt svenskt i ungdomstävlingen genom Hjalmar Klyver och Hugo Lennartsson samt att Hugo Forssell var fyra på etappen. Därmed blev Sverige också tvåa i lagtävlingen. Svenska damlaget satte innan des verkligen färg på endagarsloppet.

Anna Beck och Louise Jannering är laddade inför viktig världscup i USA26.5.2023 13:45:11 CEST | Pressmeddelande

När Anna Beck och Louise Jannering jagar guld i USA individuellt är det faktiskt ännu mera en andra svensk kvotplats som ett lag. Sammanhållningen i det lilla paralandslaget är extremt fin. Banorna i Huntsville-Alabama där det först världscup i tempo 27 maj och linje två dagar senare ska passa bra. De har acklimatiserat sig för värmen – vankas 30 grader och sol under linjeloppet – genom cykling i bastu.

Kostnadsfritt för tävlingar på väg under 2023 – Svenska Cykelförbundet om regeringsbeskedet5.5.2023 13:09:11 CEST | Pressmeddelande

Regelverket för evenemang på statliga vägar har orsakat stora kostnader för ideella cykelföreningar. I dag fredag gav regeringen ett välkommet besked om att våra föreningar inte ska behöva betala för exempelvis omskyltning på statliga vägar i samband med motions- och tävlingslopp under 2023. Ett stort glädjebesked! Men frågetecken återstår för 2024 och framåt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum