Svenska Cykelförbundet

Rissveds tog tionde raka SM-guldet – nytt bra lopp av Gustafzzon

Dela

Jenny Rissveds är urstark den här säsongen. Efter att ha hoppat över XCO-loppet i världscupen i Andorra i sviterna av en lättare förkylning vann hon XCC-SM och övertygade stort i XCO-loppet i Järfälla där hon satte en otrolig svit på tio raka SM-guld.

Men en krävande bana solskrud är förstås lite krävande även för Jenny Rissveds som inte hade koll på den där rekordchansen just innan start. En av de största utmaningarna var att styra upp att få tillräckligt med dricka under loppet.

Linn Gustafzzon hade en knackig start på säsongen och mycket pollenproblem. Nu ser det betydligt bättre ut; bästa världscuploppet någonsin i XCO senast och nu länge rätt bra med i Jenny Rissveds världstopptempo, även om det skilde fyra minuter till sist.

SM XCO 2022 damelit

  1. Jenny Rissveds, Falu CK/Team 31
  2. Linn Gustafzzon, ML Sports Club/Team 31
  3. Emma Belforth, CK Master

Förbundskaptenen Petter Mattsson var på plats och kommenterade Team 31-uppvisningen så här:

"Jenny visar världsklass och dominerar stort. Från start till mål. Bakom gör Linn ett bra race och visar varför även hon är ute på världscupcirkusen."

Herrarnas XCO-uppgörelse, som avslutade ett fint MTB-SM i Järfälla, var extra allt. Det visade inte minst hur brutal elitidrott kan vara. Och hur spännande det kan bli när det blir en skräll…

…Oscar Lind hade SM-guldet under kontroll ute på sista rundan, när han punkterade - och Viggo Karlsson kunde passera. Här grattas Viggo direkt av Oscar som blev fyra i ett av tidernas mest dramatiska SM-lopp i XCO. Stort. Sedan var det nämligen en millimeterkamp om silvret där André Eriksson kunde se till att det blev dubbelseger till Varberg. 

Text och foto: Svenska Cykelförbundet, fria för publicering ange fotocred

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Tufft VM-linjelopp för Ludvigsson när Evenepoel vann i rena krossen25.9.2022 11:11:13 CEST | Pressmeddelande

Herrarnas VM-linjelopp över 267 kilometer var en mastig historia där den ende svensken, Tobias Ludvigsson, fick släppa till sist kontakten med huvudklungan efter ett struligt varv med en kostsam bakhjulspunktering med sju och en halv mil kvar. Ludvigsson kämpade sig tillbaka men bröt senare. Vann gjorde extremt formstarke 22-åringen Remco Evenepoel. Belgaren krossade allt motstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum