PR Direkt

Rive Juridiska Byrå med i avgörande mål kring uppsägning i familjeföretag

Dela

Ett aktuellt fall i Arbetsrättsdomstolen gör att det i framtiden blir lättare att skilja parter ur familjeföretag. Rive Juridiska Byrå är återigen delaktiga i att skapa ny ledande rättspraxis.

Rive Juridiska Byrå var ombud för en part i en nyligen avgjord rättstvist i Arbetsdomstolen gällande en uppsägning från ett familjeföretag i Sundsvallstrakten. Målet gällde en kvinna som sagts upp av sin före detta man, tio månader efter skilsmässan, och hävdade att uppsägningen var felaktig eftersom hon som skild nu omfattades av LAS och att turordningsregeln enligt LAS därför borde gälla – sist in, först ut.

–      Det tidigare paret hade varit gifta under hela hennes anställningstid och därefter meddelades dom om äktenskapsskillnad. Hon blev därefter uppsagd på grund av arbetsbrist, tio månader senare, säger Erik Hårdén, Chefsjurist på Rive Juridiska Byrå.

Kvinnan vann framgång i Tingsrätten som själva uttryckte att det inte fanns så tydliga praxis kring var exakt gränsen går för när man inte längre tillhör familjemedlemsundantaget, och övergår till att bli skyddad av LAS. Domen från tingsrätten överklagades direkt till nästa och slutliga instans, Arbetsdomstolen. Rive Juridiska Byrå processförde där vidare frågan och den 18 mars i år kom domen, som resulterade i bedömningen att kvinnan inte skulle omfattas av LAS.

–      Detta är ny rättspraxis i Sverige, i det här ärendet har man har konstaterat att familjebegreppet inte bara gäller pågående äktenskapsliknande förhållanden, eller raka familjeled, utan även gäller en betydande tid efter att relation tagit slut. Domen gör att det blir mycket lättare att skilja människor från anställningen som tidigare varit en del av arbetsgivarens familj, exempelvis för att man har gått skilda vägar. I det stora hela innebär det större flexibilitet för arbetsgivaren, säger RiVe’s Chefsjurist, Erik Hårdén.

RiVe Juridiska Byrå är en av Sveriges ledande byråer med inriktning på arbetsrätt.

--

Erik Hårdén, Chefsjurist RiVe Juridiska Byrå

admin@rive.se 

0771-886620

Kontakter

Om

PR Direkt
Flaggan 1338
11674 Stockholm

010-551 75 00https://prdirekt.se/

PR Direkt hjälper företag och organisationer med PR och pressmeddelanden. Vi ser till så att viktiga nyheter får rätt spridning.

 

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum