Röda korset

Röda Korset kommenterar: Beslut om insatser för att bekämpa "skuggsamhället"

Dela

Under gårdagen beslutade Sveriges riksdag om ett utskottsinitiativ som syftar till att bekämpa det så kallade ”skuggsamhället”, vilket framför allt berör människor som lever som papperslösa i Sverige. Förslagen riskerar öka utanförskapet för redan utsatta grupper.

Beslutet innebär bland annat informationsplikt för kommuner och myndigheter gentemot polisen och Migrationsverket vid kontakt med papperslösa samt förbud för kommuner att bistå dem ekonomiskt, något Röda Korset menar riskerar öka utanförskapet för redan utsatta människor. Röda Korset välkomnar däremot att beslutet innebär att informationsplikten inte ska gälla vid utbildning och hälso- och sjukvård, men det kan ändå få stora konsekvenser.

 Det finns många anledningar till att människor inte kan återvända eller att de trots allt stannar som papperslösa trots enorm utsatthet. Om dessa förslag genomförs befarar vi att människor kommer att dra sig undan från samhället och söka sig allt längre in i skuggsamhället, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset. 

Människor som lever som papperslösa söker sig dagligen till Svenska Röda Korsets olika verksamheter runt om i landet. Detta är inte en homogen grupp eller ett statiskt tillstånd. Många befinner sig i olika ”limbosituationer” och situationen kan förändras snabbt på grund av förändringar i omvärlden, politiska beslut eller individuella förutsättningar. Många papperslösa lever i utsatthet helt utanför samhällets sociala skyddsnät, vilket i sin tur innebär högre risk för ytterligare exploatering eller utnyttjande. 

 Innan den här typen av förslag genomförs måste en noggrann konsekvensanalys göras i syfte att söka utröna vilken typ av konsekvenser det här kommer att få, både för individerna som berörs såväl som för samhället i stort. I grund och botten handlar det om människor och deras grundläggande behov, avslutar Martin Ärnlöv.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset. Foto: Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets journalistpris 2022 är klara20.4.2022 07:55:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har tio bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.

Röda Korset skickar handbok i internationell humanitär rätt till alla riksdagsledamöter9.3.2022 11:00:00 CET | Pressmeddelande

Med anledning av konflikten i Ukraina skickar Röda Korset ut publikationen "Information om den humanitära rätten", som givits ut i samarbete med Totalförsvarets folkrättsråd. Utskicket går till samtliga av Sveriges 349 riksdagsledamöter. Den internationella humanitära rätten – krigets lagar – syftar till att förhindra och lindra mänskligt lidande i väpnade konflikter. Budskapet är tydligt: även krig har regler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum