Röda korset

Röda Korset lanserar barnbok – ska hjälpa barn med traumatiserade föräldrar

Dela

Adnans hemlighet är skriven av författaren Peppe Öhman på uppdrag av Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade. Berättelsen speglar hur det är att som barn växa upp med föräldrar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och kommer att användas i möten med barn och vuxna på Röda Korsets behandlingscenter.

Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken är inspirerad av dessa berättelser. I boken får vi följa Adnan som blir arg och besviken på sin pappa som inte kan följa med till stranden trots att han lovat. Adnan trotsar reglerna och bestämmer sig för att åka till stranden själv vilket blir starten på ett spännande äventyr. 

– Boken om Adnan var både rolig och utmanande att skriva. Jag intervjuade barn med erfarenhet av vuxna som har PTSD för att förstå deras verklighet. Sedan dramatiserade jag tillsammans med Röda Korset fram en historia som också är som vilken spännande bok som helst. För de bästa böckerna är sådana som du längtar efter att läsa vidare i, säger Peppe Öhman, författare till Adnans hemlighet. 
 
– Vi på Svenska Röda Korset ville skapa en barnbok som skapar igenkänning och förståelse för barn som växer upp med föräldrar som blivit sjuka av upplevelser de haft innan de kom till Sverige. Många av barnen vi möter har också svåra minnen själva och växer dessutom upp i en miljö där en eller båda föräldrarna är starkt påverkade av exempelvis sin flykt. Vi hoppas att boken kommer fungera som ett bra komplement i våra möten med barn som är anhöriga eller patienter på våra mottagningar, säger Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö. 
 
Adnans hemlighet är illustrerad av Rana Kadry som är född i Kairo i Egypten och har själv erfarenhet av migration. Rana har precis avslutat sina studier i visuell kommunikation på Konstfack i Stockholm. 

– Det var så roligt att vara i Adnans värld och fantasi, och att försöka förstå hans känslor och längtan. Jag hoppas att den som läser och känner som Adnan ska känna sig mindre ensam, och få hopp om att det går att hitta glädje på oväntade sätt, säger Rana Kadry. 

Boken lanseras till helgen i samband med Bokmässan i Göteborg. Den publiceras först på svenska men kommer även att översättas till andra språk. Adnans hemlighet kommer även finnas till försäljning på olika.nu och hos utvalda nätbokhandlare. 

OLIKA förlag är prisbelönta för att utmana stereotyper med normkreativitet, allt efter devisen; ut med stereotyper - in med möjligheter! 

Om Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade 
På behandlingscentren för krigsskadade och torterade hjälper Svenska Röda Korset människor som lider av trauman från krig, tortyr och eller svåra flyktupplevelser. I Sverige finns idag sex center i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Skövde och Skellefteå.

Under 2021 kom totalt 1 425 patienter i kontakt med Röda Korsets behandlingscenter varav 725 patienter var förstagångspatienter. Av den totala patientgruppen var det 55 procent män och 45 procent kvinnor som kom i kontakt med något av Röda Korsets behandlingscenter. Totalt deltog 164 barn i verksamhetens anhörighetsaktiviteter. På grund av coronapandemin genomfördes hela 948 digitala vårdmöten och 1 822 telefonbesök. Totalt utfördes 21 300 behandlingstimmar under 2021. 
 
Röda Korset på Bokmässan
Författaren Peppe Öhman och Anette Carnemalm från Röda Korset finns på plats under Bokmässan i Göteborg under lördagen (24/9) i OLIKA förlags monter A02:24. För intervjuförfrågningar vänligen kontakta Mattias Hagenström på Röda Korsets presstjänst.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Författaren Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken Adnans hemlighet är inspirerad av dessa berättelser.
Författaren Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken Adnans hemlighet är inspirerad av dessa berättelser.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset skickar 1,5 miljoner kronor till Uganda för bekämpning av ebolaviruset14.11.2022 11:20:00 CET | Pressmeddelande

Uganda står inför ännu ett utbrott av den allvarliga virussjukdomen ebola (EVD). Det första fallet av EVD rapporterades den 20 september 2022. Återigen tar Röda Korsets volontärer på sig skyddskläder för att hjälpa till med säkra och värdiga begravningar. Svenska Röda Korset har nu beslutat om att stötta den livsviktiga insatsen med att stoppa spridningen med 1,5 miljoner kronor.

Migrationspolitiska förslag går emot folkviljan visar ny undersökning14.10.2022 12:24:39 CEST | Pressmeddelande

Regeringsöverenskommelsen som idag presenterades innehåller migrationspolitiska förslag som går tvärs emot folkviljan. En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus på uppdrag av Svenska Röda Korset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum