Röda korset

Röda Korset lanserar barnbok – ska hjälpa barn med traumatiserade föräldrar

Dela

Adnans hemlighet är skriven av författaren Peppe Öhman på uppdrag av Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade. Berättelsen speglar hur det är att som barn växa upp med föräldrar som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och kommer att användas i möten med barn och vuxna på Röda Korsets behandlingscenter.

Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken är inspirerad av dessa berättelser. I boken får vi följa Adnan som blir arg och besviken på sin pappa som inte kan följa med till stranden trots att han lovat. Adnan trotsar reglerna och bestämmer sig för att åka till stranden själv vilket blir starten på ett spännande äventyr. 

– Boken om Adnan var både rolig och utmanande att skriva. Jag intervjuade barn med erfarenhet av vuxna som har PTSD för att förstå deras verklighet. Sedan dramatiserade jag tillsammans med Röda Korset fram en historia som också är som vilken spännande bok som helst. För de bästa böckerna är sådana som du längtar efter att läsa vidare i, säger Peppe Öhman, författare till Adnans hemlighet. 
 
– Vi på Svenska Röda Korset ville skapa en barnbok som skapar igenkänning och förståelse för barn som växer upp med föräldrar som blivit sjuka av upplevelser de haft innan de kom till Sverige. Många av barnen vi möter har också svåra minnen själva och växer dessutom upp i en miljö där en eller båda föräldrarna är starkt påverkade av exempelvis sin flykt. Vi hoppas att boken kommer fungera som ett bra komplement i våra möten med barn som är anhöriga eller patienter på våra mottagningar, säger Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Malmö. 
 
Adnans hemlighet är illustrerad av Rana Kadry som är född i Kairo i Egypten och har själv erfarenhet av migration. Rana har precis avslutat sina studier i visuell kommunikation på Konstfack i Stockholm. 

– Det var så roligt att vara i Adnans värld och fantasi, och att försöka förstå hans känslor och längtan. Jag hoppas att den som läser och känner som Adnan ska känna sig mindre ensam, och få hopp om att det går att hitta glädje på oväntade sätt, säger Rana Kadry. 

Boken lanseras till helgen i samband med Bokmässan i Göteborg. Den publiceras först på svenska men kommer även att översättas till andra språk. Adnans hemlighet kommer även finnas till försäljning på olika.nu och hos utvalda nätbokhandlare. 

OLIKA förlag är prisbelönta för att utmana stereotyper med normkreativitet, allt efter devisen; ut med stereotyper - in med möjligheter! 

Om Svenska Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade 
På behandlingscentren för krigsskadade och torterade hjälper Svenska Röda Korset människor som lider av trauman från krig, tortyr och eller svåra flyktupplevelser. I Sverige finns idag sex center i Malmö, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Skövde och Skellefteå.

Under 2021 kom totalt 1 425 patienter i kontakt med Röda Korsets behandlingscenter varav 725 patienter var förstagångspatienter. Av den totala patientgruppen var det 55 procent män och 45 procent kvinnor som kom i kontakt med något av Röda Korsets behandlingscenter. Totalt deltog 164 barn i verksamhetens anhörighetsaktiviteter. På grund av coronapandemin genomfördes hela 948 digitala vårdmöten och 1 822 telefonbesök. Totalt utfördes 21 300 behandlingstimmar under 2021. 
 
Röda Korset på Bokmässan
Författaren Peppe Öhman och Anette Carnemalm från Röda Korset finns på plats under Bokmässan i Göteborg under lördagen (24/9) i OLIKA förlags monter A02:24. För intervjuförfrågningar vänligen kontakta Mattias Hagenström på Röda Korsets presstjänst.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Författaren Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken Adnans hemlighet är inspirerad av dessa berättelser.
Författaren Peppe Öhman har intervjuat barn i verksamheten i Malmö om deras liv och drömmar, och boken Adnans hemlighet är inspirerad av dessa berättelser.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Patrik Nygren-Bonnier ny kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset19.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patrik Nygren-Bonnier tillträdde sin roll som kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset den 1 september. Patrik har tidigare bland annat erfarenhet som marknadschef på IKEA, Åhléns och Swedbank Försäkring. Därtill har han under 15 år haft olika positioner på flera reklambyråer. – Det här är ett både hedersamt och spännande uppdrag. Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta med stora och välkända varumärken kan komma väl till pass i arbetet med Svenska Röda Korset. Jag är glad och stolt att tillsammans med mina nya duktiga kollegor få påbörja arbetet för världens största humanitära organisation, säger Patrik Nygren-Bonnier. Patrik Nygren-Bonnier kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets kontor i Stockholm. – Patrik Nygren-Bonnier kommer bli en stor tillgång för Svenska Röda Korset genom sin erfarenhet av att driva marknadsavdelningar i stora globala organisationer. Han tillför expertis inom flera viktiga områden, och kommer snabbt kunna förstärka grunden och ident

Fatigue inte ett alternativ när den globala hungerkrisen fördjupas 13.9.2022 14:28:37 CEST | Pressmeddelande

Varningslamporna blinkar klarrött: Väpnade konflikter, klimat-relaterade kriser, ekonomiska svårigheter och politiska hinder leder till en växande våg av hunger i flera länder i världen. Misären för miljoner människor kommer att fördjupas om inte omedelbara och snabba åtgärder sätts in. Det säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samband med FNs generalförsamling.

3 800 anhöriga saknas av personer i Sverige31.8.2022 10:22:02 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 091 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 800 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum