Röda korset

Röda Korset samlar världen till klimatkonferens

Dela

Forskare, politiker och aktivister möts den 9-10 september i den Internationella röda Kors- och rödahalvmånerörelsens största möte någonsin, ClimateRed, om klimatkrisens humanitära effekter. 200 digitala sessioner kommer att äga rum under 30 timmar non stop så att alla oavsett tidszon kan delta. Klimatkrisen berör alla överallt och konferensen är därför öppen för alla som vill delta.

Bangladesh är det land på jorden som drabbas av flest översvämningar.
Bangladesh är det land på jorden som drabbas av flest översvämningar.

Över 100 miljoner människor behöver årligen humanitärt stöd på grund av klimatrelaterade katastrofer som översvämningar och orkaner. Röda Korset, med 14 miljoner volontärer i 192 länder, arbetar dagligen med att hantera dessa effekter. Vi jobbar också att stärka den lokala beredskapen och stödja samhällen att anpassa sig till ett mer oförutsägbart klimat och bygga återhämtningsförmåga. 

Under konferensen kommer klimatrelaterade teman som hälsa, matsäkerhet, väpnade konflikter, ungas perspektiv och samarbetet mellan civilsamhället och den privata sektorn att diskuteras för att hitta nya lösningar.

Bland talarna finns:

- Francesco Rocca, ordförande för Internationella röda Kors- och rödahalvmånefederationen

- PM Sheikh Hasina, premiärminister Bangladesh

- Prins Charles, Hans Kunglig Höghet Prinsen av Wales.

- Maarten Van Aalst, chef Röda Korset och Röda Halvmånens klimatcenter

- Debra Roberts, IPCC

- Laurie Goering, Climate Change editor, Thomson Reuters Foundation

- Krista Mikkonen, miljöminister Finland

Svenska Röda Korsets ses inom Röda Korsrörelsen som ett föregångsland när det gäller klimat och hållbarhetsarbete. Dels genom att ha initierat det globala nätverket Green Response som arbetar för en minskad miljöpåverkan vid katastrofinsatser, dels genom att vara en av ett fåtal rödakorsföreningar som mäter sitt klimatavtryck och även lyckats minska det med 25 procent på ett år.

Kontakter

Bilder

Bangladesh är det land på jorden som drabbas av flest översvämningar.
Bangladesh är det land på jorden som drabbas av flest översvämningar.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Svenskarnas vanligaste ursäkter tonsätts till pampig julmusik16.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Det finns många ursäkter för att inte skänka pengar. ”Jag swishar sen” eller ”jag hinner inte nu, en annan gång” är några klassiker. Med Ursäktskören vill Röda Korset väcka igenkänning hos människor genom ursäkter man slänger sig med för att undvika att donera pengar. Ursäktskören leds av sångerskan Julia Frej som framför "Det är sjukt mycket nu" till melodin av “Gläns Över Sjö och Strand”.

Förslaget till ny migrationslagstiftning skulle få allvarliga humanitära konsekvenser3.12.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av arbete för och med människor på flykt globalt, nationellt och lokalt. Vi finns med från flyktens början i konflikt och katastrof, längs flyktens väg, vid ankomsten i Sverige, i asylprocessen och etableringen i samhället samt med medmänskligt stöd i Sveriges förvar. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum