Röda korset

Röda Korset välkomnar beslut i Finansutskottet

Dela

Ett enhälligt finansutskott uppmanade idag regeringen att återkomma med ett mer omfattande och träffsäkert stöd till civilsamhället för att möta coronapandemins konsekvenser för bland annat barn, unga och människor i utsatta situationer. Röda Korset välkomnar beslutet och uppmanar regeringen att snarast föra dialog med civilsamhället om utformningen av ett sådant stöd.

Röda Korset anser att det är viktigt att medel tillgängliggörs civilsamhällets organisationer för att möta de akuta konsekvenserna och motverka att utsattheten ökar ytterligare. Utöver äldre är det människor som redan lever i utsatta situationer i vardagens som har drabbats hårdast av pandemin. Det är också mycket viktigt att det finns långsiktiga medel för att motverka de sekundära effekterna av pandemin, inte minst i redan socio-ekonomiskt utsatta områden. Långsiktiga resurser behövs också för att bygga upp lokal krisberedskapsförmåga och möjligheterna att bereda oss för nästa kris och att organisera frivilliga.
 
– Det är oerhört viktigt att civilsamhällets insatser under pandemin synliggörs. Pandemin slår ojämlikt och civilsamhället är de som når människor i särskilt utsatta situationer. Vi fångar också upp engagemanget från människor som vill göra skillnad. Allt medan basen för civilsamhällets intäkter minskat, säger Martin Ärnlöv generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
 
– Röda Korset deltar gärna i en diskussion om hur stödet bör utformas för att verkligen nå dem i störst utsatthet på längre sikt. Röda Korset har verksamhet i 25 av Sveriges utsatta områden och vi har haft över 18 000 samtal med boende under pandemin. Arbetet görs tillsammans med våra lokala partners och vi ser hur föreningar i en svår tid gör ovärderliga insatser i sina lokalsamhällen. Jag ser mycket positivt på att det finns en enighet i Sveriges riksdag kring att människor i utsatta situationer ska prioriteras – det är på tiden, säger Martin Ärnlöv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Digitalt seminarium: Jemens befolkning kan inte vänta!19.2.2021 15:33:06 CETPressmeddelande

Aldrig tidigare har Jemen varit så nära en storskalig hungersnöd. I brist på hjälp och skydd kämpar mer än 24 miljoner människor för att överleva den värsta humanitära krisen i världen. Åratal av krig har orsakat skrämmande fattigdom, brist på sjukvård och undernäring. Sjukdomar som kolera och malaria orsakar stort lidande och ytterst drabbade är barnen. FN kallar nu Jemen för jordens farligaste plats för barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum