Röda korset

Röda Korset välkomnar beslut i Finansutskottet

Dela

Ett enhälligt finansutskott uppmanade idag regeringen att återkomma med ett mer omfattande och träffsäkert stöd till civilsamhället för att möta coronapandemins konsekvenser för bland annat barn, unga och människor i utsatta situationer. Röda Korset välkomnar beslutet och uppmanar regeringen att snarast föra dialog med civilsamhället om utformningen av ett sådant stöd.

Röda Korset anser att det är viktigt att medel tillgängliggörs civilsamhällets organisationer för att möta de akuta konsekvenserna och motverka att utsattheten ökar ytterligare. Utöver äldre är det människor som redan lever i utsatta situationer i vardagens som har drabbats hårdast av pandemin. Det är också mycket viktigt att det finns långsiktiga medel för att motverka de sekundära effekterna av pandemin, inte minst i redan socio-ekonomiskt utsatta områden. Långsiktiga resurser behövs också för att bygga upp lokal krisberedskapsförmåga och möjligheterna att bereda oss för nästa kris och att organisera frivilliga.
 
– Det är oerhört viktigt att civilsamhällets insatser under pandemin synliggörs. Pandemin slår ojämlikt och civilsamhället är de som når människor i särskilt utsatta situationer. Vi fångar också upp engagemanget från människor som vill göra skillnad. Allt medan basen för civilsamhällets intäkter minskat, säger Martin Ärnlöv generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
 
– Röda Korset deltar gärna i en diskussion om hur stödet bör utformas för att verkligen nå dem i störst utsatthet på längre sikt. Röda Korset har verksamhet i 25 av Sveriges utsatta områden och vi har haft över 18 000 samtal med boende under pandemin. Arbetet görs tillsammans med våra lokala partners och vi ser hur föreningar i en svår tid gör ovärderliga insatser i sina lokalsamhällen. Jag ser mycket positivt på att det finns en enighet i Sveriges riksdag kring att människor i utsatta situationer ska prioriteras – det är på tiden, säger Martin Ärnlöv.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Mörkt kapitel i svensk historia vinner Röda Korsets journalistpris 202112.5.2021 09:47:46 CEST | Pressmeddelande

Randi Mossige-Norheim, Thomas Kanger och Magnus Arvidson vinner 2021 års journalistpris för dokumentärserien Vipeholmsanstalten från Sveriges Radio. Vipeholms sjukhus var en gång Sveriges största så kallade sinnesslöanstalt. Där skulle de som inte passade in någon annanstans förvaras. De kallades svårskötta, obildbara och sinnesslöa. Men vad hände egentligen bakom de låsta dörrarna på anstalten?

Sydasien på randen till humanitär kris 30.4.2021 12:48:30 CEST | Pressmeddelande

En humanitär kris hotar Sydasien där mer än 200 000 människor infekteras i covid-19 varje dag. Regionen är snabbt på väg att bli ett nytt globalt epicentrum i coronapandemin. Denna våg som är både dödligare och mer smittsam än tidigare överväldigar sjukhus och sociala system. Ytterst slår den med full kraft mot hundratals miljoner redan fattiga och sårbara människor vars oro och utsatthet bara ökar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum