Röda korset

Röda Korsets stickgrupp virkar kläder för generation Z

Dela

Röda Korsets stickgrupp i Västerort i Stockholm har virkat en kollektion om 30 plagg som kommer att säljas genom second hand-appen plick från och med 21 juli. Intäkterna från plaggen går oavkortat till Röda Korsets arbete för att hjälpa människor i kriser och katastrofer.

Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård

Röda Korsets stickgrupp i Västerorts-kretsen består av en rad talangfulla och skickliga kvinnor. Samtliga har varit engagerade i Röda Korset i flera år och har under pandemi-åren både setts fysiskt samt haft kontakt digitalt för att kunna virka och sticka tillsammans. Under våren har dock det vanliga virkandet få läggas åt sidan för att istället tillverka toppar, kjolar och väskor som ska säljas genom appen plick.

– Jag har stickat för Röda Korset i många år. Vanligtvis så stickar vi mössor, barnkläder och grytlappar som bland annat säljs i vår fina butik på Islandstorget. En dag fick vi besök av Ebba Martin, dotter till ordförande i föreningen. Hon berättade att stickade plagg är supertrendigt bland unga. Vi har nu tillsammans satt ihop en kollektion som vi hoppas att många ska uppskatta. Försäljningen genererar också intäkter och ett större engagemang för vår verksamhet, säger Maud Ekström, från stickgruppen i Röda Korset Stockholm Väst.

– När jag fick höra om Röda Korset Västerort (där jag själv bor) väcktes mitt intresse direkt och jag började undersöka hur man kunde sprida deras fantastiska hantverk och nå rätt målgrupp. Idag är stickade och virkade plagg så trendigt bland gen z, och att då kunna använda plick som bryggan mellan stickgruppen och min generation, är så spot on. Jag har en sån respekt för individer som är skickliga i textila hantverk, och att du genom denna kollektion kan få deras välarbetade plagg och att pengarna samtidigt går till att göra skillnad för utsatta människor, är nästan för bra för att vara sant, säger Ebba Martin, initiativtagare till projektet. 

Plaggen är tillverkade av återanvänt garn som Ebba Martin har samlat in, samt garn som donerats till Röda Korset i Västerort, allt för att kollektionen ska vara så hållbar och närproducerad som möjligt. Projektet ses som ett sätt för äldre och yngre att mötas i ett gemensamt intresse, samtidigt som man hjälper människor i behov av humanitärt stöd. 

– Det här har blivit ett otroligt spännande projekt, och en generationsöverskridande plats. Vi har tidigare jobbat med Ebba och när hon kontaktade oss angående projektet, visade sketcher på kollektionen och att man som pricken över i:et får underlätta för människor i kris, kunde vi inte riktigt säga nej. Det känns otroligt att vi lyckades med detta, säger Richard Pettersson, kampanjansvarig på plick. 

Kollektionen består av ett trettiotal plagg. Däribland linnen, kjolar och väskor. Plaggen och accessoarerna kommer att säljas till högstbjudande i appen plick. Alla pengar går oavkortat till Röda Korsets verksamhet för att hjälpa människor i kris och katastrof. 

Auktionen startar den 21 juli, och pågår en vecka. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Foto: Plick / Elsa Myrgård
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Patrik Nygren-Bonnier ny kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset19.9.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Patrik Nygren-Bonnier tillträdde sin roll som kommunikation- och insamlingschef på Svenska Röda Korset den 1 september. Patrik har tidigare bland annat erfarenhet som marknadschef på IKEA, Åhléns och Swedbank Försäkring. Därtill har han under 15 år haft olika positioner på flera reklambyråer. – Det här är ett både hedersamt och spännande uppdrag. Jag hoppas att min erfarenhet av att arbeta med stora och välkända varumärken kan komma väl till pass i arbetet med Svenska Röda Korset. Jag är glad och stolt att tillsammans med mina nya duktiga kollegor få påbörja arbetet för världens största humanitära organisation, säger Patrik Nygren-Bonnier. Patrik Nygren-Bonnier kommer att vara placerad på Svensk Röda Korsets kontor i Stockholm. – Patrik Nygren-Bonnier kommer bli en stor tillgång för Svenska Röda Korset genom sin erfarenhet av att driva marknadsavdelningar i stora globala organisationer. Han tillför expertis inom flera viktiga områden, och kommer snabbt kunna förstärka grunden och ident

Fatigue inte ett alternativ när den globala hungerkrisen fördjupas 13.9.2022 14:28:37 CEST | Pressmeddelande

Varningslamporna blinkar klarrött: Väpnade konflikter, klimat-relaterade kriser, ekonomiska svårigheter och politiska hinder leder till en växande våg av hunger i flera länder i världen. Misären för miljoner människor kommer att fördjupas om inte omedelbara och snabba åtgärder sätts in. Det säger Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Internationella rödakorskommittén (ICRC) i samband med FNs generalförsamling.

3 800 anhöriga saknas av personer i Sverige31.8.2022 10:22:02 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 091 personer i Sverige information om vad som hänt nästan 3 800 anhöriga i utlandet. Många familjer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt. Samtidigt ställs anhöriga ofta inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum