UMO.se

Roligt och på blodigt allvar – UMO slår ett slag för menspratet!

Dela

Går det att undvika menspruttar? Varför har jag mens så sällan? Hur berättar jag att jag fått mens? Kan jag bada när jag har mens? Går det att bli gravid under mensen? Kan jag göra en gynundersökning om jag har mens? I över tio års tid har UMO svarat på ungas frågor om mens. För oss är inga frågor pinsamma eller svåra. Men tyvärr verkar de vara det för många andra.

– Vi förstår av ungas frågor och berättelser att det här är svårt att prata om med vuxna. Det finns också många myter och felaktiga fakta om mens, säger Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på UMO.se.

På torsdag är det internationella mensdagen. Men på UMO har vi tagit det ett steg längre. För att öka kunskapen och minska tabun kring mens har UMO.se en hel mensvecka. Det kommer bli olika aktiviteter i sociala medier och på sajten.

– Vi har jättemycket bra innehåll om mens där både den som har mens själv och den som inte har det kan lära sig mer. Allt från fakta med förklarande bilder om varför vi får mens till poddar där unga pratar om hur det är att ha sex under mensen, säger Åsa Sandler ansvarig för det redaktionella innehållet på UMO.se.

På UMO.se kan man även hitta ungas egna berättelser och frågor och svar om mens. Skulle man mot förmodan inte hitta svaret på sin fråga på sajten kan man ställa den anonymt till Fråga UMO.

Varje år tar Fråga UMO.se emot närmare 10.000 frågor. Av dem är det en stor del som handlar om just mens.

– Under de över 10 år som vi varit igång har frågor om mens alltid varit vanliga och så kommer det nog fortsätta vara. Det känns bra att vi finns här och kan ta emot de frågor som de vill ställa anonymt och ge ett pålitligt och stärkande svar, säger Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på Fråga UMO.

Följ UMO:s mensvecka på instagram @umo.se och på sajten www.umo.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

UMO.se
UMO.se
Tjärhovsgatan 21
118 93 Stockholm

https://www.umo.se/

UMO.se är en webbplats för unga mellan 13 och 25 år om sex, hälsa och relationer. UMO.se lanserades 2008 och har idag över 900 000 besök i månaden. På UMO.se kan unga får pålitliga svar på sina frågor om kroppen, sex, hur man mår psykiskt, skydd mot graviditet och könssjukdomar, alkohol och tobak och mycket mer. UMO.se är en trygg plats där innehållet är faktagranskat och kvalitetssäkrat i flera led. Sajten är fri från reklam och drivs av Inera på uppdrag av alla Sveriges regioner och kommuner. 

Följ UMO.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från UMO.se

Unga har fler frågor om att skicka nakenbilder16.1.2019 09:56:00 CETPressmeddelande

UMO.se märker ett stort intresse från unga som undrar om man får, bör, eller måste skicka nakenbilder via sociala medier. Många unga går också in på UMO.se och ger råd till andra unga. På UMO.se finns råd, artiklar och bildspel samt frågor från unga med svar från både vuxna och andra unga. Den senaste tiden har antalet besök till sidan om att skicka nakenbilder ökat, ca 3 200 besök sedan årsskiftet. Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare vid UMO.se säger: - Sexualiteten är något lustfyllt som innebär nyfikenhet och utforskande, och med ny teknik så tar det sig nya uttryck. Men det finns också nackdelar. Dels att en bild som skickas sen kan spridas eller visas för andra på sätt som det inte var tänkt. Det är bra att unga kan gå in på UMO.se och läsa både vad andra har varit med om och vilka råd som vuxenvärlden har. Ingen annan har rätt att hota eller tvinga någon att skicka bilder som hen inte vill. Det är brottsligt och bör polisanmälas. Det finns alltid hjälp att få i såna

UMO.se får pris för sitt språk25.4.2018 16:38:00 CESTNyheter

UMO.se har vunnit Klarspråkskristallen 2018, tillsammans med 1177.se. Priset delas ut av Språkrådet till en myndighet, en kommun eller ett landsting som har ett klart och begripligt offentligt språk. -På UMO.se får unga svar på sina frågor om sex, hälsa och relationer. Det är viktigt att språket är enkelt och lätt att förstå, men också att det är stärkande, inkluderande och lustfyllt. Vi är glada och stolta över att få det här priset, det inspirerar oss i vårt arbete! Det säger Anna Eklund, redaktionschef för UMO.se. Klarspråkskristallen delades ut den 25 april på Språkrådsdagen i Stockholm. Priset delades ut av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Redaktörer på UMO.se säkrar att språket är korrekt och lätt att läsa. Innehållet faktagranskas av sakkunnig personal som arbetar på ungdomsmottagningar, inom elevhälsan eller annan relevant verksamhet. UMO.se är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år och har funnits i nästan tio år. Varje månad får UMO.se cirka 700 000 b

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum