Linköpings kommun

Romskt samråd ska öka delaktighet och inflytande

Dela

Tisdagen den 13 december träffades det nybildade romska samrådet för sitt första möte. Syftet med samrådet är att utveckla medborgardialogen i Linköpings kommun och stärka romers delaktighet. Linköpings romska samråd är smått unikt.

Linköpings kommun har tagit fram en nydanande modell för samråd som innebär att romska aktivister och förtroendevalda gemensamt arbetat fram en modell för samråd, delaktighet och utveckling. Syftet är att utveckla medborgardialogen i Linköpings kommun och stärka romers inkludering.

– Linköping arbetar medvetet med att inkludera den nationella minoriteten romer i medskapande dialoger. Det är helt unikt och vi i Linköping är först i Sverige med detta, säger borgmästare Helena Balthammar (S).

Enligt regeringens nationella strategi ska den rom som år 2032 fyller 20 år ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. 2012-2015 var Linköping en av fem pilotkommuner i ett nationellt projekt med målet att förbättra romers situation. I Linköping fortsätter nu utvecklingen och samrådet är en del i det långsiktiga arbetet.

– Tack vare det romska samrådet får vi en bättre möjlighet att göra vår röst hörd, säger Mertsi Lindeman, romsk aktivist.

Samrådet består av tre förtroendevalda från kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige och sex romer/resande. Formen för samrådet har arbetats fram gemensamt under hösten 2015 och våren 2016.

– Det har varit lite utmanande då och då för vi menar olika saker men använder samma ord, säger Mersion Pejda, romsk aktivist.

Tisdagens möte är det första officiella samrådet. Givet utvecklingen i samhället ser kommunen att denna modell för samråd kan utvecklas för att användas i andra sammanhang.

För mer information kontakta borgmästare Helena Balthammar, telefon 072-582 80 69 eller Mersion Pejda, telefon 072-598 47 47.

Linköping har 155 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum