Uppsala kommun

Röstningen klar för medborgarbudget i Bälinge och Björklinge

Dela

Projektet medborgarbudget fortsätter. I etapp 2 som omfattar östra och västra Bälingebygden och Björklingeområdet har boende fått göra sina röster hörda. Uppsala kommun har fått in ett rekordstort antal förslag till lokala projekt. Över 240 förslag lämnades in och nu finns ett resultat.

De vinnande bidragen som får dela på pengarna är:

  • Komplettera utegymmet i Bälinge (300 000 kr)
  • Parksoffor i Bälinge, Björklinge och Oxsätra (90 000 kr)
  • Hjärtstartare vid Nolmyra bygdegård (28 000 kr)
  • Träscen vid Långsjön i Björklinge (300 000 kr)
  • Belysning vid lekpark i Lövstalöt (150 000 kr)

Kostnader är ungefärliga men ryms inom den beslutade budgeten. Projektet är ett sätt att lyfta och stötta det engagemang som redan finns, och ett tillfälle att underlätta nytt engagemang. Medborgarbudget genomförs inom ramen för landsbygdsutvecklingsarbetet, det efterfrågas ofta mer kommunal närvaro i kommunens landsbygder.

 – Nu satsar vi på landsbygdsutvecklingen med målet att bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Med medborgarbudgetarna inkluderar vi boende på landsbygden i utvecklingen av deras hembygd. Det gynnar landsbygdsutvecklingen och främjar samhällsdelaktighet, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det här är medborgarbudget

Medborgarbudget är ett pilotprojekt där metoder utvärderas och utvecklas. Ett syfte med projektet är att starta en dialog som ger alla möjlighet att argumentera för sina idéer och lyssna på andras synpunkter när resurser ska prioriteras lokalt, att ge ökad kunskap om kommunala processer och om lokalsamhället.

Totalt fem områden är utsedda att ingå i projektet som kommer att pågå under tiden 2018–2022. Område 1 är avslutat, område 2 är i slutfasen och område 3 har nyss startat.

  • Område 1, Järlåsa, Vänge och Södra Hagunda
  • Område 2, Björklinge, samt östra och västra Bälinge.
  • Område 3, Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma och Skyttorp.
  • Område 4, Vaksalaområdet, Rasbobygden.
  • Område 5, Danmark, Funbo, Almunge och Knutby.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Pressinbjudan: Invigning av Företagslabbet24.9.2020 11:11:36 CESTPressinbjudan

Onsdag 30 september invigs Företagslabbet i Gottsunda centrum Företagslabbet arbetar för att fler ska kunna förverkliga sina företagsidéer och bli egna företagare. Det skapar fler jobb i Uppsala. Företagslabbet drivs av Uppsala kommun, Almi Företagspartner och Region Uppsala. Under invigningen ger komikern Özz Nüjen en inspirerande stand up-show där han berättar om motgångar han stött på och hur han hanterat dem. Även Mohamad Hassan, ordförande arbetsmarknadsnämnden och Charlotte Skott, näringslivsdirektör i Uppsala kommun kommer att hålla tal under invigningen. Media inbjuds att delta i invigningen, tid för intervjuer kommer att finnas. Datum: 30 september Tid: 16.00-18.00 Plats: Marknaden i Gottsunda centrum Viktigt att media föranmäler sig då detta event har ett begränsat antal platser. På invigningen deltar max 50 personer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum